Arkivbild på Googles högkvarter i Kalifornien.
Arkivbild på Googles högkvarter i Kalifornien. Bild: Marcio Jose Sanchez

Google raderar data om besök vid abortkliniker i USA

Google kommer hädanefter radera all platshistorik som kan bevisa att en person befunnit sig på en abortklinik. De nya riktlinjerna kommer efter att USA:s högsta domstol kört över Roe mot Wade, det prejudikat som tidigare garanterat kvinnors rätt till abort.

ANNONS

Sedan Roe mot Wade slopades har flera delstater i USA infört hårda abortlagar. South Dakota, Louisiana och Kentucky hade alla så kallade ”triggerlagar”, som trädde i kraft så snart domstolen meddelat sitt beslut, och totalt väntas 22 delstater helt eller delvis begränsa aborträtten inom en snar framtid.

LÄS MER:Expert om USA:s abortbeslut: Fler kommer att dö

Personer som utför aborter riskerar att straffas hårt under de nya lagarna. Enligt Reuters kan man i vissa delstater bli dömd till fängelse i upp till tio år, eller behöva betala böter på uppemot en miljon kronor.

Som svar meddelar sökmotorn Google, som också tillhandahåller mobiloperativsystemet Android, att alla data som visar att en person befunnit sig vid en abortklinik nu kommer att raderas automatiskt. De nya riktlinjerna är tänkta att säkerställa att sådan information inte kan användas mot kvinnor vid en eventuell rättegång, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ANNONS

LÄS MER:Stora protester mot abortbeslutet

Utöver just abortkliniker kommer Google även radera data om besök vid fertilitets- och rådgivningskliniker, tillsammans med en rad andra vårdställen.

”Vi är fast beslutna att tillhandahålla ett robust integritetsskydd för de som använder våra produkter, och vi kommer att fortsätta titta på sätt att stärka och förbättra dessa skydd”, skriver Jen Fitzpatrick, senior vicepresident vid Google, i ett blogginlägg.

LÄS MER:Företag utmanar domen – betalar abortresor

LÄS MER:KD vill se underskrifter på "abortkontrakt"

ANNONS