Malaysiska myndigheter visar upp ett beslag av meth i teförpackningar, som är typiska för meth producerat i Shanstaten, Myanmar.
Malaysiska myndigheter visar upp ett beslag av meth i teförpackningar, som är typiska för meth producerat i Shanstaten, Myanmar. Bild: UNODC

Gyllene triangelns knarkhandel blomstrar trots pandemin

En av få branscher som inte drabbats av pandemin är knarkhandeln. I Sydostasien har marknaden för syntetiska droger tvärtom slagit nya rekord. Trots hårdare gränskontroller och reserestriktioner smugglas mer och mer metamfetamin från Myanmar – i allt från tepåsar och vattenmeloner till drönare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Förra våren gjorde myndigheterna i Myanmar ett av de största beslagen av narkotika någonsin i regionen: 193 miljoner tabletter metamfetamin (17,4 ton) och 500 kilo kristalliserat metamfetamin hittades under operationer i norra Shanstaten.

Metamfetamin – även kallat meth eller ice – har blivit något av en folkdrog i stora delar av Asien. FN uppskattar att det finns närmare 10 miljoner brukare i regionen och i Thailand är drogen inblandad i 90 procent av landets narkotikabrott.

En ny rapport från FN:s drogorgan UNODC visar också att utbudet av den beroendeframkallande substansen slog nya rekord under 2020 – trots pandemin och de hårdare gränskontroller och reserestriktioner som införts. Statistiken visar en viss minskning i beslag under pandemins första månader, men kort därefter studsar smugglingen tillbaka, vilket rapporten menar visar på ”brottssyndikatens flexibilitet och förmåga att anpassa sig till förändring och utnyttja regionens porösa gränser”.

ANNONS

Smugglarnas nya metoder

Enligt rapporten har drogsyndikaten hittat nya smugglingsmetoder under pandemin. Bland annat har det blivit vanligare att narkotikan transporteras med drönare. Myndigheterna hittar också allt oftare drogförsändelser gömda i eller bland frukt och grönsaker såsom kokosnötter, papaya och vattenmelon. Kristalliserat metamfetamin från Myanmar smugglas vanligtvis gömt i teförpackningar.

Myanmars konfliktdrabbade bergsområden, i den så kallade ”gyllene triangeln”, har i decennier varit centrum för regionens narkotikaproduktion. Efter Afghanistan är Myanmar världens största producent av heroin, och i laboratorier i Shanstaten tillverkas meth i industriell skala. Och samtidigt som myndigheterna i landet gjort stora beslag är militärens kopplingar till droghandeln väldokumenterade.

Flera rapporter, bland annat från Crisis Group och Transnational Institute, visar hur miliser och paramilitära grupper med band till Myanmars militär är inblandade i framställning och handel med narkotika.

Krisen i Myanmar gynnar kartellerna

Efter militärkuppen i Myanmar den 1 februari står nu landet på randen till en statskollaps, och sammandrabbningar mellan militären och olika stridande grupper har ökat. FN varnar för att instabiliteten kommer att gynna drogkartellerna och de väpnade grupper de samarbetar med.

Enligt mediekanalen Voice of America har Thailand hittills i år gjort rekordstora beslag på metamfetamin, eller yaba som drogen kallas där. Närmare 300 miljoner piller och 20 ton kristalliserat metamfetamin har beslagtagits, vilket är dubbelt så mycket som under samma period förra året.

ANNONS

Benedikt Hofmann, Myanmar-chef för FN:s drogorgan UNODC, säger till GP att Myanmars svarta marknader – från narkotikaproduktion till människohandel och smuggling av naturresurser – alltid hängt ihop med den väpnade konflikten i landet.

– Den här organiserade brottsligheten har varit extremt mångsidig i att utnyttja instabilitet och statens svagheter till sin fördel. Det råder inget tvivel om att de kommer att kapitalisera på den här miljön, och vi förväntar oss att se tecken på en ökad narkotikaproduktion inom en snar framtid, säger han.

ANNONS