De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt sedan mjukvarubolaget Kaseya utsatts för en utpressningsattack. Arkivbild.
De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt sedan mjukvarubolaget Kaseya utsatts för en utpressningsattack. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hackare bakom Coopattacken häktade

ANNONS

En domstol i Moskva har häktat åtta medlemmar i den ökända hackergruppen Revil. Medlemmarna ska sitta häktade till i mitten av mars, och riskerar upp till sju års fängelse om de döms.

Rysslands säkerhetstjänst FSB uppgav i fredags att den har stoppat gruppens "illegala aktivitet" och upplöst den helt och hållet, till följd av en begäran från USA. I samband med detta greps 14 personer misstänkta för ekonomisk brottslighet, enligt FSB.

Den 2 juli förra året utförde Revil en utpressningsattack mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya, som förser tiotusentals kunder över hela världen med kassasystem.

En av företagets kunder är den svenska livsmedelsjätten Coop, vars system spärrades med krav om betalning. De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt en längre tid medan systemen startades om manuellt.

ANNONS
ANNONS