Shara Begum håller sin dotter Murad Jan utanför flyktinglägret Bulukhali, där regnet förvandlat marken till lervälling.
Shara Begum håller sin dotter Murad Jan utanför flyktinglägret Bulukhali, där regnet förvandlat marken till lervälling.

Häftiga regn ytterligare börda för rohingyer

Häftiga regn förvärrar situationen för de hundratusentals rohingyer som är på flykt från Burma. Nu börjar svårigheterna med att bygga upp ett jättelikt läger.

ANNONS
|

80 millimeter regn har fallit över de överfulla flyktinglägren och de tillfälliga boenden som flyktingarna satt upp i Bangladesh, vid gränsområdet till Burma.

- Bangladesh har haft en väldigt våt regnsäsong i år. En del av lägren har blivit översvämmade, vi försöker att ge stöd till dem som förlorat sina tillfälliga skydd. Det påverkar både själva flyktingarna och logistiken kring hjälpen till dem, säger Paolo Lubrano, humanitär samordnare i regionen för hjälporganisationen Oxfam.

ANNONS

Dödades av elefanter

I ett så kallat spontantläger, där flyktingarna tagit vad de kunnat hitta för att bygga bristfälliga skydd, har ett litet barn och en äldre person blivit ihjältrampade av elefanter som sprang igenom bosättningen.

Antalet rohingyer som på bara drygt tre veckor flytt från Burma till Bangladesh har passerat 410000. Det är nästan i nivå med det totala antalet migranter som rest över Medelhavet till Italien sedan 2015. För det fattiga Bangladesh är situationen ansträngd, och boende i gränsområdet har tvingats se priset på de lokala marknaderna stiga. Andra oroas över säkerheten, eller risken att sjukdomar sprids.

- Det bangladeshiska folket var extremt generöst inledningsvis när det gällde stöd till flyktingarna. Men självklart, med så många människor har situationen blivit ansträngd för alla i området, säger Lubrano.

Snäv tidsplan

I helgen införde Bangladesh också skärpta regler på flyktingarna, som nu inte får lämna lägren eller de områden som avsatts för dem. Byggandet av ett jätteläger för 400000 flyktingar har också inletts.

- Utmaningarna är många. På tio dagar måste humanitära hjälporganisationer sätta upp skydd, ta fram sanitetsfaciliteter, ordna med vatten och skydd vilket är snudd på omöjligt. Det är en extremt snäv tidsplan, säger Lubrano.

ANNONS

Polis har enligt The Guardian börjat tvinga utmattade familjer att flytta dit. Oxfam betonar vikten av säkerhet i det nya jättelägret.

- Vi måste förbättra säkerheten, speciellt för kvinnor och barn som är mest sårbara. Vi måste också säkerställa att människor får röra sig fritt, säger Lubrano.

TT
Fakta: Rohingya – förföljd minoritet

Den muslimska folkgruppen rohingya har levt i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas 409000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera

ANNONS