Här erbjuds gratis flygresor – för att folk ska handla taxfree

Flygindustrin har haft det kämpigt under pandemin. Och om ingen reser blir det heller ingen taxfreeshopping på flygplatserna. Därför erbjuder taxfreebolag nu gratis flygresor – så att resenärerna kan handla exklusiva väskor, kläder och smink i deras butiker, skriver Al Jazeera.

ANNONS

I april gick Hyun Jung-a ombord på ett flygplan på flygplatsen i sydkoreanska Incheon. Två timmar senare landade hon igen på samma flygplats, utan att ha landat någon annanstans.

Flygresan med Air Busan, arrangerad av taxfreebolaget Lotte Duty Frees, var Hyun Jung-a första sedan pandemin startade. Genom att flygplanet hastigt lämnade koreanskt luftrum för att flyga över en japansk ö kvalificerade sig de 130 passagerarna ombord för att handla i taxfreebutiker som annars är reserverade för resenärer som flugit internationellt.

Resor som denna, utan destination, är ett försök från bolaget att åter få igång ruljansen efter ett pandemiår som slagit hårt mot branschen.

ANNONS

LÄS MER:Jeff Bezos köper lyxyacht – för fyra miljarder kronor

Resenärer: Tipsat mina vänner

2019 omsatte den globala taxfree-marknaden rekordsiffran 85 miljarder dollar och väntades öka till 139 miljarder till år 2027, enligt analysföretaget Verified Market Research. Men under 2020 minskade försäljningen kraftigt. Schweiziska taxfreejätten Dufry AG:s omsättning minskade med 71 procent.

Dessa specifika taxfreeavgångar kommer inte fylla de enorma ekonomiska hål pandemin skapat, men ger flygplatserna åtminstone någon form av verksamhet.

– Jag såg massor av människor med kassar fulla med taxfreevaror, säger Hyun Jung-a, som själv köpte skor, smink och en Chanelväska.

– Jag har sagt till mina vänner att resan är värd enbart med möjligheten att handla taxfree.

LÄS MER:Så mycket tjänar de västsvenska corona-makthavarna

ANNONS