Ajmal, Emal och Romal Ahmadi sörjer sina barns och sin brors död i ett amerikanskt drönarangrepp.
Ajmal, Emal och Romal Ahmadi sörjer sina barns och sin brors död i ett amerikanskt drönarangrepp. Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

Inga straff för dödlig drönarattack i Kabul

Inga amerikanska soldater kommer att straffas för en drönarattack i Kabul som dödade tio civila, varav sju barn. Den beskrivs som ett "tragiskt misstag". Sörjande anhöriga som förlorat sina barn vittnar om stor frustration.

ANNONS

Den 29 augusti avfyrade en amerikansk drönare en så kallad Hellfire-robot mot en bil i den afghanska huvudstaden.

I efterhand har USA:s försvarshögkvarter Pentagon sagt att man trodde att terrorgruppen IS var på väg att utföra en attack och att man trodde att bilen i fråga var lastad med ammunition.

I bilen satt i själva verket 37-årige Zemerai Ahmadi, en man som länge arbetat för en amerikansk hjälporganisation, tillsammans med nio av sina familjemedlemmar. Sju av dem var barn. Alla dödades.

"Haveri i processen"

Det förödande angreppet var inte ett resultat av någon enskild persons oaktsamhet, utan ett "generellt haveri", enligt Pentagon. Det innebär att det inte vidtas några åtgärder mot de amerikanska militärer som var delaktiga.

ANNONS

– Det var ett haveri i processen, i utförandet och det processuella händelseförloppet, säger försvarstalespersonen John Kirby efter det att försvarsminister Lloyd Austin tagit del av en intern genomgång och granskning av attacken.

Granskningens slutsats är att ingen kan anses vara personligt ansvarig för angreppet och att misstaget inte orsakades av tjänstefel eller dåligt ledarskap, enligt Kirby. I stället för att utkräva ansvar listar rapporten en rad åtgärder som bör genomföras för att undvika liknande händelser i framtiden.

Från amerikanskt håll har det sagts att anhöriga till de dödade ska få ekonomisk ersättning och möjligen också hjälp att lämna Afghanistan.

Det har de anhöriga inte hört något om än, säger Zemerai Ahmadis bror Emal Ahmadi, vars treåriga dotter Malika dödades i anfallet.

Skedde efter IS-dåd

En annan broder, Romal, förlorade sina tre barn som var mellan två och sju år gamla. De två männen och ytterligare en bror är fortfarande kvar i Kabul.

– Jag känner bara smärta, säger Romal Ahmadi, och understryker att han vill att de ansvariga ställs till svars.

Han har förlorat alla sina barn och konstaterar att inget kan få dem att komma tillbaka.

– Men USA är en stormakt. Vi är maktlösa, så vi överlåter till gud att straffa dem.

ANNONS

John Kirby vid Pentagon säger att USA fortfarande planerar att hjälpa Ahmadi-familjen, men att det måste ske på ett säkert sätt.

När drönarangreppet skedde var USA i full gång med att lämna Afghanistan och evakuera människor. Några dagar tidigare hade en självmordsbombare från IS dödat 169 afghaner och 13 amerikanska soldater vid Kabuls flygplats.

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att den skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, sade toppgeneralen Kenneth McKenzie i september.

Förstörelsen inspekteras efter den uppmärksammade drönarattacken den 29 augusti, då tio civila dödades i Kabul. Arkivbild.
Förstörelsen inspekteras efter den uppmärksammade drönarattacken den 29 augusti, då tio civila dödades i Kabul. Arkivbild. Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT
USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Bild: Andrew Harnik/AP/TT
ANNONS