Israeliskt luftförsvar möter iranska drönare och robotar.
Israeliskt luftförsvar möter iranska drönare och robotar. Bild: Tomer Neuberg/AP/TT

Iran attackerar Israel – militärbas träffad

Iran har inlett ett storskaligt flygangrepp mot Israel. Varningssirener ljuder i landet och smällar hörs i skyn på flera håll.
Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel.
En militärbas i södra Israel har träffats, bekräftar israelisk militär.

ANNONS

Det är första gången som Iran attackerar Israel från sitt territorium. Över 200 robotar och drönare har avfyrats från Iran, varav de flesta har skjutits ned utanför israeliskt luftrum, uppger Israels militär (IDF).

Ett "litet antal" träffar har identifierats, däribland på en israelisk militärbas i södra Israel som har fått mindre materiella skador, enligt IDF.

– Det här är en svår och farlig eskalering, säger den israeliska militärens (IDF) talesperson Daniel Hagari i ett uttalande.

Brittiska och amerikanska stridsflyg har bistått de israeliska med att skjuta ned de iranska vapnen, enligt brittiska och amerikanska medier.

Flyglarm och smällar

Flyglarmen ljuder på flera håll i Israel – i Jerusalem, samt i de norra och södra delarna av landet.

ANNONS

"Ni kanske hör explosioner från nedskjutningar eller bråte som faller.", skriver Hagari i ett uttalande, som uppmanar israeler att följa instruktioner och ta skydd när sirenerna hörs.

Angreppet pågick fortfarande vid 02.30-tiden, enligt IDF.

– Vi fortsätter att oskadliggöra hot på väg mot Israel, däribland drönare och möjligen ytterligare robotar, säger Hagari.

Iran: Attacker från fyra håll

Källor till israeliska medier uppger att även jordanska plan skjutit ned drönare. Iranska medier med koppling till landets revolutionsgarde varnar för att Jordanien kan vara "näst i tur" om det hjälper Israel.

Israel attackeras från fyra håll, enligt iranska statliga medier, med anfall från Jemen, Libanon och Irak, utöver Iran. Iran har miliser som ombud i samtliga länder.

Israel har stängt luftrummet, likaså grannländerna Jordanien och Libanon, samt Irak. Egypten har sitt luftvärn i "högsta beredskap", skriver AFP.

Netanyahu: Vi är redo

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sammankallat landets krigskabinett, enligt premiärministerns kansli.

Iran har flera gånger hotat Israel efter en attack som dödade högt uppsatta iranska militärer på Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus i förra veckan.

– Att attackera vårt konsulat är som en attack på vår mark. . . Den ondskefulla regimen har begått ett misstag, säger Irans högste ledare Ali Khamenei i ett tal som publicerats på X. Det är oklart när talet spelades in.

ANNONS

Tidigare under lördagskvällen, strax före angreppet, sade Netanyahu att Israel var förberett för en "direkt attack från Iran" och lovade att slå tillbaka.

ANNONS