Chat GPT stryps i Italien, enligt uppgifter. Arkivbild.
Chat GPT stryps i Italien, enligt uppgifter. Arkivbild. Bild: Michael Dwyer/AP/TT

Italien stryper tillgången till populär AI-tjänst

Italienska myndigheter har strypt tillgången till populära AI-tjänsten Chat GPT. Företaget bakom riskerar nu miljonböter om inte problemen åtgärdas.

ANNONS

Anledningen till beslutet ska vara farhågor kring hur chattroboten hanterar användares personliga data.

Italienska datasäkerhetsmyndigheten gillar inte hur Open AI, företaget bakom Chat GPT, samlar in användardata för att förbättra tjänsten och hur den datan hanteras. Open AI är ett amerikanskt företag utan kontor i Europa, där lagarna kring användardata och datalagring är helt annorlunda.

Italienska datasäkerhetsmyndigheten vänder sig också emot att minderåriga kan använda Chat GPT utan problem. I användarvillkoren står att personer under 13 år inte får använda tjänsten, men myndigheten tycker inte att det finns något ordentligt sätt att säkerställa åldersgränsen.

Open AI har nu 20 dagar på sig att komma med korrigeringar, annars riskerar de böter på upp till 20 miljoner euro, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa.

ANNONS

Chat GPT slog igenom stort i höstas och AI-tjänsten har använts som allt från läxhjälp till assistent vid film- och musikskapande. Sedan ett par veckor tillbaka är Chat GPT integrerat i Microsofts söktjänst Bing.

Varken Microsoft eller Open AI har hittills kommenterat det italienska beskedet.

ANNONS