Rysslands president Vladimir Putin fotograferad i Moskva i veckan.
Rysslands president Vladimir Putin fotograferad i Moskva i veckan. Bild: Yury Kochetkov/AP/TT

Källor: Putin "öppen" för vapenvila

Rysslands president Vladimir Putin är enligt ryska källuppgifter villig att förhandla om en vapenvila i Ukraina. Men då tycks det vara med utgångspunkten att ockuperade delar av landet ska förbli under rysk kontroll.

ANNONS

Putin kan absolut tänka sig att förhandla om en vapenvila – om förhandlingarna utgår från dagens frontlinje, säger fyra anonyma och ryska källor som nyhetsbyrån Reuters säger sig ha fått exklusiv tillgång till.

– Putin kan fortsätta att kriga så länge som det behövs, men Putin är också redo för en vapenvila för att frysa kriget, säger en av Reuters fyra uppgiftslämnare, som sägs ha inblick i samtal som förs i den ryske presidentens inre krets.

Vladimir Putin har sedan våren 2022, då det stod klart att den initiala invasionen inte hade gått som planerat, sagt sig vara öppen för förhandlingar. Det har dock varit med tydliga brasklappar – att Ryssland får behålla delar av Ukraina eller ställa krav på landets framtida associationer – samtidigt som han har anklagat Ukraina och dess allierade för att vara oresonliga och vilja angripa Ryssland.

ANNONS

Har tagit initiativet

Nu uppges Putin ha uttryckt frustration med att det inte finns någon förhandlingsvilja på den andra sidan. De ryska invasionsstyrkorna har efter en rad bakslag återtagit initiativet i kriget och pressar Ukrainas försvar längs med flera frontavsnitt, med små avancemang.

Förra veckan utsågs ekonomen och veterantjänstemannen Andrej Belousov till ny försvarsminister, när den Putinförtrogne Sergej Sjojgu fick en ny viktig position i landets mäktiga säkerhetsråd. Rockaden ses av de flesta bedömare som ett försök att effektivisera den uppumpade krigsekonomin inför ett längre krig.

Men enligt Reuters källor vill Vladimir Putin använda Rysslands lilla övertag till att få kriget överstökat, med erövringar som är tillräckliga för att kunna beskriva som en seger på hemmaplan.

Fredskonferens väntar

Ukraina vill inte diskutera en vapenvila eller fred på Vladimir Putins villkor, men försöker samla stöd vid en egen fredskonferens i Schweiz i juni. Där är Ryssland inte välkommet.

För Ukraina är utgångspunkten att Ryssland inte ska ockupera eller annektera någon del av landet, och där har man inkluderat Krimhalvön. I början av kriget hölls fredsförhandlingar i Turkiet och Belarus där man från ryskt håll sade sig ha varit nära en överenskommelse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beskrivit det som låg på bordet som ett "ultimatum" och sagt att de inte litade på Ryssland.

ANNONS
ANNONS