Rysslands president Vladimir Putin i samspråk med en grupp personer som beskrivs som lokalinvånare i Mariupol. Bilden är distribuerad av Kreml.
Rysslands president Vladimir Putin i samspråk med en grupp personer som beskrivs som lokalinvånare i Mariupol. Bilden är distribuerad av Kreml. Bild: Poolfoto via AP/TT

Kreml: Putin har besökt Mariupol

Vladimir Putin har besökt ockuperade och sönderbombade Mariupol, enligt rysk utsago.
Besöket sker bara dagar efter att ICC utfärdat en arresteringsorder mot den ryske presidenten. Ukraina beskriver det som att en person som har orsakat tusentals människors död kommer för att titta på deras gravar.

ANNONS
|

En svårverifierad video som förs fram av Kreml och ryska propagandamedier visar hur Putin kör bil i ett mörkt område, besöker vad som ser ut att vara Mariupols konserthall och talar med några personer som framställs som vanliga Mariupolbor.

Om besöket har ägt rum så är det Putins första besök i de ukrainska områden som ockuperats under den fullskaliga invasionen som inleddes för ett år sedan.

Det framgår inte när besöket ska ha skett, men Putin var tidigt på lördagen i staden Sevastopol på Krim för att högtidlighålla årsdagen för Rysslands illegala annektering av halvön. Senare kom bilder från Rostov-na-Donu på den ryska sidan av gränsen mot Ukraina, där han träffade sin nära förtrogne, general Valerij Gerasimov, som för högsta befäl över invasionsstyrkorna.

ANNONS

Mariupols egentliga stadsstyre, som fördrivits från den ockuperade staden, fördömer i ett uttalande på Telegram "den internationella brottslingen" Putins påstådda besök.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver på Twitter att "mördaren av tusentals av Mariupols familjer kom för att beundra ruinerna av staden och gravarna".

Tiotusentals dödade

Kuststaden Mariupol ligger längs med den ockuperade landremsa som sträcker sig från Krimhalvön till Ryssland. Staden stod under en belägring med omfattande ryska anfall, där stora delar raserades helt och hållet. Enligt olika beräkningar har tiotusentals civila dödats.

– Folk har börjat återvända. När de såg att återuppbyggnaden var i gång så började de aktivt att vända tillbaka, säger Rysslands vice premiärminister Marat Chusnullin enligt den statliga nyhetsbyrån Ria.

Tiotusentals krigsbrott i Ukraina utreds och ska utredas. I fredags utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder mot Vladimir Putin, som pekades ut som högst ansvarig för massförflyttningar och tvångsadoptioner av ukrainska barn i Ryssland.

På ukrainsk mark kan Putin i teorin gripas då Ukraina har gett ICC jurisdiktion i Ukraina. Putin har inte kommenterat ordern personligen, men hans talesperson har avfärdat den som helt irrelevant eftersom Ryssland inte är medlem i ICC.

Bombade kvinnor i park

Under det senaste dygnet har också de ryska attackerna mot Ukraina fortsatt. Journalister från nyhetsbyrån AFP, på plats i staden Kramatorsk, hörde omkring tio explosioner på lördagseftermiddagen, varpå rök steg från en park. När de kom till parken såg de en skadad äldre kvinna avlida, vilket bekräftas av bilder.

ANNONS

Ytterligare en person dödades och totalt tio skadades, enligt de ukrainska myndigheterna.

Strax efteråt hördes ytterligare en omgång av explosioner i en stadsdel två kilometer bort. Där möttes journalisterna av en svårt skadad taxichaufför.

"Träffade medvetet"

Enligt Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko använde sig Ryssland av förbjudna klusterbomber i attackerna.

"De träffade medvetet staden och försökte döda så många av dess civila som möjligt", skriver Kyrylenko på Telegram, där han gör gällande att ett dussintal bostadshus skadades.

Kramatorsk är en av de största städerna i omstridda Donetsk, några mil från frontlinjen och bland annat staden Bachmut, där intensiva strider har pågått den senaste tiden.

Staden har utsatts för mängder av attacker under det gångna året. Den 8 april förra året dödades omkring 60 civila när en rysk klusterbomb släpptes över en järnvägsstation där tusentals människor stod och väntade på att bli evakuerade.

Granskningar har visat att Ryssland har haft posteringar i närheten av Kramatorsk varifrån det skjutits klusterammunition.

Kramatorsk är en av de största städerna i omstridda Donetsk, några mil från frontlinjen. Arkivbild från en annan attack, den 2 februari.
Kramatorsk är en av de största städerna i omstridda Donetsk, några mil från frontlinjen. Arkivbild från en annan attack, den 2 februari. Bild: Yevgen Honcharenko/AP/TT

Fakta: Slaget om Mariupol

Mariupol är en av Ukrainas viktigaste hamnstäder och hem till stålverket Azovstal. Staden ligger nära gränsen till Ryssland, och var ett strategiskt viktigt mål när grannlandet invaderades.

Efter den fullskaliga ryska invasionen den 24 februari 2022 höll flera tusen ukrainska soldater emot de ryska styrkorna från Azovstal. I slutet av maj tog ryssarna till slut kontroll över staden.

FN uppskattar att 90 procent av höghusen och 60 procent av bostäderna i Mariupol förstördes under de ryska bombningarna av staden.

Ukrainska myndigheter har tidigare uppskattat att minst 25 000 civila dödades under slaget om Mariupol. Mellan 5 000 och 7 000 av dem uppges ha dött när deras hus bombades.

Satellitbilder visar hur det grävts tusentals gravar utanför staden.

Den 16 mars 2022 bombades en teater i centrala Mariupol där mängder av civila hade sökt skydd. Enligt ukrainska myndigheter dödades hundratals. På marken utanför teatern hade man skrivit "barn" med kyrilliska bokstäver som syntes från luften.

Före kriget bodde närmare en halv miljon människor i staden. I dag uppskattas cirka 100 000 bo kvar i Mariupol. Många av dem lever fortfarande utan elektricitet, värme och vatten.

Källa: AFP, Reuters, BBC och Ritzau.

ANNONS