Kritisk: "Sluta lura folk att det finns andar"

Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, är kritisk till nyandligheten som växer. - De tror att de får kontakt med sin döda mormor och ett medium tjänar pengar på människors desperata önskan.

ANNONS
|

Vad tänker du om att nyreligiositet är så stort nu?

- Att det är vanligt är ett faktum. Frågan är hur bra det är. I de flesta fall är det inte det. Massmedias hållning är för det mesta hemskt okritisk. TV visar program om spökhus som om det vore något helt harmlöst, när det i själva verket är föreställningar som kan vara direkt farliga. Vi har haft flera rättsfall i Sverige där föräldrar till exempel försökt driva ut andar ur sina barn och fått långa fängelsestraff.

Är inte den kopplingen väl extrem?

- Det jag menar är att man inte ska bejaka de här vanföreställningarna eftersom de lägger grunden för värre saker. Man ska inte lura folk att tro att det finns andar och spöken, för steget till det extrema är inte långt.

ANNONS

Du beskriver nyandligheten som ”cynisk”.

- Seanser, till exempel, innebär att på ett cyniskt sätt utnyttja sörjande människor. De tror att de får kontakt med sin döda mormor och ett medium tjänar pengar på människors desperata önskan.

Om människor mår bra av det, då?

- Är det okej att lura människor om de mår bra av det? Jag tycker inte det, sanningen har ett egenvärde.

LÄS MER: Kontakt med det okända växer Bör man stoppa detta? -Det går inte. Men man kan opinionsbilda. Vi i Humanisterna har startat Kristallkulepriset. Den som påstår att den har paranormala förmågor och kan ge belägg för det ska vi ge 100 000 kronor. Hittills har några anmält intresse men ingen har klarat testet och visat att det fungerar. Varför är det så viktigt med belägg? - Det finns kristna fundamentalister som hävdar att evolutionen aldrig ägt rum. Har de rätt eller fel? Fel, det är vetenskapligt belagt. Att säga att man kan prata med döda kan inte vara sant för dig och falskt för mig, sanningen är inte relativ. Mycket i den nyreligiösa världen handlar inte alls om medium eller seanser, utan om att känna in människor och lyssna på sin intuition. Det är väl bra saker? - Absolut! Precis som yoga eller meditation, som också är en del av new age. Visst finns det bra delar, men jag önskar att man kunde skippa pratet om chakran och energifält som faktiskt kan leda till negativa saker.
ANNONS