Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Linde: Nya sanktioner mot Ryssland väntar

EU kommer att anta nya sanktioner mot Ryssland efter Putins eskalering. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) efter ett blixtinkallat möte med unionens utrikesministrar.
– Vi kommer omedelbart att gå vidare med ett åttonde sanktionspaket och vi kommer fortsätta att ge militärt stöd till Ukraina så länge det behövs, säger Linde till TT.

ANNONS

Ministermötet hölls natten mot torsdag (svensk tid) i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst i New York.

– Vi har antagit en gemensam deklaration där vi starkt fördömer den ryska eskaleringen, säger Ann Linde kort efter det att sammankomsten avslutats.

Man har också enats om att inte erkänna de så kallade "folkomröstningar" som ska iscensättas på ockuperad mark i bland annat i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson redan till helgen.

Nya sanktioner förhandlas

Mötet sammankallades med anledning av Rysslands president Vladimir Putins tal, där han beordrade delvis mobilisering.

Exakt vad det nya sanktionspaketet ska innehålla kommer att förhandlas i Bryssel med start på torsdagen, säger Linde.

ANNONS

– Det finns dels nya områden att ta upp och dels har vi funnit kryphål, exempelvis vad gäller produkter som kan användas både civilt och militärt, som vi behöver täppa igen eftersom vi har märkt att man kan kringgå sanktionerna på olika sätt, säger Ann Linde.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell ska man nu utvärdera vilka sanktioner som bör vidtas.

– Vi kommer att undersöka och anta nya, restriktiva åtgärder, både personliga sådana och sektoriella, säger han till ett pressuppbåd och understryker att det slutgiltiga beskedet måste fattas vid ett formellt möte, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Inte ändra

En annan fråga som avhandlades på mötet var Putins återupprepade hot om att använda kärnvapen. Utrikesministern beskrivet hotet "som mycket allvarligt", men understryker samtidigt vikten av att inte låta det påverka EU:s sammanhållning.

– Som vi tolkar det används det här hotet också för att splittra EU och för att få fram en sorts rädsla hos EU och väst för att vi inte ska gå vidare. Därför tar vi också väldigt tydligt ställning för att vi inte kommer att ändra vår beslutsamhet vad gäller att fortsätta stödja Ukraina för att de ska kunna försvara sin territoriella integritet och suveränitet så länge som det krävs.

Fortsatt militärt bistånd

Utrikesministrarna enades också om att fortsätta bistå Ukraina med militärt materiel.

ANNONS

TT: Kan det för Sveriges del bli aktuellt att skicka även andra typer av vapen jämfört med det vi levererat tidigare?

– Det där är en fråga som blir aktuell för den nya regeringen. Men det finns en stor, bred politisk majoritet för att man ska fortsätta både med sanktioner och militärt stöd, säger Ann Linde.

ANNONS