Toppdemokraten Nancy Pelosi säger att Joe Biden snart kommer att benämnas som ”President elect”, eller tillträdande president på svenska.
Toppdemokraten Nancy Pelosi säger att Joe Biden snart kommer att benämnas som ”President elect”, eller tillträdande president på svenska. Bild: J. Scott Applewhite

Nancy Pelosi: ”Tillträdande president Joe Biden”

Om mycket innan talade för att Biden skulle väljas till USA:s 46:e president, talar nu nästan allt för det. Under fredagen gick han om Trump och kopplade greppet om nyckelstaten Pennsylvania där hans ledning sedan har fortsatt att öka.
– Tillträdande president Joe Biden kommer att ha ett starkt mandat, säger toppdemokraten Nancy Pelosi.

ANNONS
|

Sedan i tisdags har världen väntat på resultatet i det amerikanska presidentvalet. Efter de dramatiska svävningarna, där Trump under valnatten såg ut att ha kopplat ett grepp om valet i flera av de viktigaste vågmästarstaterna, har pendeln sakta men säkert svängt till Joe Bidens fördel.

I takt med att fler och fler brevröster har blivit räknande har Biden knappat in på Trumps försprång i Georgia och Pennsylvania, och under fredagen gick han förbi i båda staterna.

Omräkning i Georgia

I Georgia är ställningen extrem jämn. Då bara knappt 1 600 röster skiljer kandidaterna åt har lokala myndigheter meddelat att det kommer att ske en omräkning av rösterna.

ANNONS

Delstatssekreteraren, republikanen Brad Raffensperger som är högst ansvarig för valet i Georgia, betonar att omräkningen inte beror på att det finns misstankar om valfusk, utan att rösterna helt enkelt kommer att räknas om på grund av det extremt jämna resultatet.

Det är dock långt ifrån säkert att en omräkning i Georgia kommer att spela någon roll för utgången av presidentvalet.

För att Joe Biden, som ser ut att ha säkrat minst 253 av de 270 elektorsrösterna som krävs för att väljas till president, räcker det med att han vinner i Pennsylvania som ger 20 elektorsröster.

Och för demokraterna ser det alltså ut som han kan göra det. Vid 19.30 svensk tid hade han ett försprång på över 13 000 röster enligt CNN. Sedan brevrösterna i staten har börjat räknas har Joe Biden knappat in flera hundratusen röster. Fortsätter trenden pekar mycket på att han kommer ha vunnit staten med ännu fler röster när rösträkningen är klar.

Mediebolagen avvaktar

Röster fortsätter också att räknas i Arizona och Nevada, där Biden fortsatt är i ledning. Ska Trump vända valet och bli omvald måste han vinna i minst en av staterna samtidigt som han måste vända på steken i Georgia och Pennsylvania.

Samtidigt som Donald Trump och hans kampanj fortsätter att hävda att valet har stulits från honom har bevisen för anklagelserna om valfusk fortsatt att lysa med sin frånvaro.

ANNONS

Joe Biden har de senaste dagarna hållit en låg profil och vädjat om tålamod.

– Här regerar folket. Makt kan inte tas ifrån oss eller krävas. Den kommer från folket och det är deras vilja som bestämmer vem som kommer att bli Amerikas president, sa Biden i ett av sina första tal efter valnatten.

Den tidigare vice presidenten har senare fortsatt att be om tålamod för att processen kring rösträkningen måste få ta sin tid innan en vinnare kan utses.

Inget stort amerikanskt mediebolag har än så länge heller vågat ropa ut någon seger för Joe Biden.

Från demokraternas sida verkar man samtidigt redan se honom som landets kommande president.

Talmannen har redan tagit ut segern

Toppdemokraten och representanthusets talman, Nancy Pelosi, benämnde redan under fredagen Biden som ”president-elect,” vilken är benämningen på en kandidat som har vunnit presidentvalet innan han eller hon har svurits in och tagit över ämbetet från den sittande presidenten.

Hon menar att det står klart att Biden och hans vice president kandidat Kamala Harris kommer att ”vinna Vita huset”.

– Det är en lycklig dag för vårt land. För Joe Biden är en som enar. Han respekterar alla åsikter och som han har sagt: ”Jag kandiderar som demokrat och regerar som president för alla människor oavsett om de röstar på mig eller inte”. Jag är officiellt lättad av utgången och är också på ett personligt plan förtjust över kvalitén och kalibern på ledarskapet som Biden kommer att ge.

ANNONS

LÄS MER:Analys: Spelar ingen roll om Trump erkänner sig besegrad eller inte

Nancy Pelosi trycker också att Biden redan innan rösträkningen har avslutats har fått fler röster än någon annan presidentkandidat i historien.

– Tillträdande president Joe Biden kommer att ha ett starkt mandat, säger hon.

Oklart om Trump accepterar valförlust

Samtidigt som allt pekar på att Joe Biden kommer att vinna valet återstår frågan om Donald Trump kommer att acceptera en valförlust och vad som kommer att hända om han inte gör det.

LÄS MER:Trump har inga planer på att flytta ut frivilligt

Utöver presidenten själv fortsätter hans kampanj och anhängare att kalla valet för ”stulet”.

”Det här valet är inte över. Den falska bedömningen av Joe Biden som vinnare är baserad på resultat i fyra stater som långt ifrån är över”, meddelar Trumps kampanjgeneral Matt Morgan i ett uttalande som också upprepar anklagelserna om valfusk och att republikanska valobservatörer inte har fått bevaka rösträkningen på ett säkert sätt.

ANNONS