Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb i oktober 2017 på Malta, där hon hon kom ifrån och verkade. Hon rapporterade om pengatvätt och korruption i hemlandet. Arkivbild.
Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb i oktober 2017 på Malta, där hon hon kom ifrån och verkade. Hon rapporterade om pengatvätt och korruption i hemlandet. Arkivbild. Bild: Jonathan Borg/AP/TT

Nära 1 700 journalister dödade på 20 år

ANNONS

Nära 1 700 journalister och fotografer har blivit dödade de senaste 20 åren. Det är över 80 per år som betalat med sitt liv för att de sökt fakta och arbetat för rätten till information, konstaterar Reportrar utan gränser.

Irak och Syrien har varit de farligaste länderna under perioden med sammanlagt 578 dödade. Därnäst kom Mexiko med 125 och Filippinerna med 107. De mörkaste åren var 2012 och 2013 med 144 respektive 142 som dödades i arbetet.

Men det är inte bara i krigszoner som journalister och fotografer riskerar livet.

"Fler journalister har faktiskt dödats i fredsområden än i krigsområden under dessa två decennier – de flesta medan de undersökte organiserad brottslighet eller korruption", heter det i rapporten.

ANNONS
ANNONS