Statsminister Stefan Löfven tillsammans med Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Danmarks nya statsminister Mette Frederiksen vid söndagskvällens EU-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven tillsammans med Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Danmarks nya statsminister Mette Frederiksen vid söndagskvällens EU-toppmöte i Bryssel.

Nattlig strid om toppjobb i Bryssel

Oenigheten består under EU-ledarnas toppmöte om kommande toppjobb. En hel natt av samtal i Bryssel väntar, sedan högerpartier och östländer motsatt sig nederländske Frans Timmermans som ny bas för kommissionen.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor från övriga EU har en tuff kamp framför sig när de ska försöka enas om en paketlösning kring unionens toppjobb.

Först vid 21.30-tiden inleddes söndagskvällens middagsmöte – tre timmar försenat, efter utdragna konsultationer mellan parterna. Efter två timmar med ärtsoppa, sjötunga och mörk choklad beslutade man sig sedan för ett tillfälligt avbrott.

EU:s "arbetsförmedlare", permanente rådsordföranden Donald Tusk, uppges ha schemalagt en lång rad enskilda samtal med olika ledare – exempelvis med Löfven som nummer 19 i ordningen – för att diskutera olika namn och förslag.

Ledarna hoppas fortfarande på ett snabbt resultat. Ett alternativ är annars att i stället satsa på ett nytt extrainsatt toppmöte, preliminärt den 15 juli.

ANNONS

"Bra spridning"

I första hand ska en ny ordförande för EU-kommissionen föreslås – men också ny permanent rådsordförande, ny utrikeschef och ny bas för Europeiska centralbanken (ECB). I paketet ingår också vem som EU-parlamentets ledamöter ska välja till talman i nästa vecka.

Ledarna möttes senast för bara drygt en vecka sedan, men var då långt ifrån redo att enas. Nu vill Löfven se "konkreta förslag" på bordet.

- Det har naturligtvis pågått massor av diskussioner, både med Donald Tusk och andra regerings- och statschefer och jag har sagt hela tiden att det är viktigt att vi får fram personer som har kompetensen men där vi också har en bra spridning med geografi och jämställdhet, sade statsministern på väg in till mötet.

Inga kvinnor?

Flitiga spekulationer på förhand pekade ut socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans som föreslagen ny kommissionsbas, i kombination med tyske kristdemokraten Manfred Weber som talman i EU-parlamentet och en liberal premiärminister som permanent rådsordförande – exempelvis belgaren Charles Michel.

En sådan lösning innebär dock att man återigen förbiser kvinnor på de tyngsta posterna. Det gillas inte av bland andra Sverige.

ANNONS

- Jag är oroad för att just jämställdheten är den faktor som de flesta tänker bort först. Men jag tänker i alla fall ligga på, sade Löfven i Bryssel.

Även Frankrikes Emmanuel Macron vill se jämställdhet på toppen.

- Bland de fyra poster som toppmötet kan besluta om måste det finnas två kvinnor, sade presidenten inför mötet och nämnde samtidigt också landsmannen Michel Barnier och danska Margrethe Vestager som "kompetenta kandidater" utöver Timmermans.

Motstånd i öst

Timmermans har dock starka motståndare, inte minst inom de så kallade Visegradländerna: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien.

- Han har definitivt ingen förståelse för Centraleuropa, det Europa som nu kliver fram efter den kommunistiska kollapsen, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på väg in till mötet.

ANNONS

Även Italien uppges vara skeptiskt, samtidigt som starka röster inom högern vill hålla kvar vid Weber.

- Han har det största blocket bakom sig. Därför har Manfred Weber rätt att bli kommissionsordförande. Allt annat vore obegripligt, sade Paul Ziemiak, generalsekreterare för tyska regeringspartiet CDU, till ARD.

Ziemiaks egen förbundskansler, Angela Merkel, konstaterade för sin del att natten riskerar att bli lång.

- Som det ser ut kommer diskussionerna inte att bli lätta. Donald Tusk har en svår uppgift. Det kommer troligen att ta ett tag, sade Merkel i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Toppjobben i EU

Här är de fem tyngsta EU-posterna som ska tillsättas efter EU-valet:

• EU-kommissionens ordförande (just nu Jean-Claude Juncker, konservativ från Luxemburg). Föreslås av stats- och regeringscheferna, med hänsyn till resultatet i EU-valet. Godkänns formellt av EU-parlamentet, troligen i mitten av juli. Tillträder tidigast den 1 november.

• EU:s permanente rådsordförande (Donald Tusk, konservativ från Polen). Utses på egen hand av stats- och regeringscheferna. Tillträder troligen den 1 december.

• EU:s utrikeschef (Federica Mogherini, socialdemokrat från Italien). Föreslås av stats- och regeringscheferna i samråd med nya kommissionsordföranden. Godkänns formellt tillsammans med alla övriga kommissionärer av EU-parlamentet.

• EU-parlamentets talman (Antonio Tajani, konservativ från Italien). Väljs internt av EU-parlamentet i början av juli.

• Chef för Europeiska centralbanken, ECB (Mario Draghi, oberoende från Italien). Utses av stats- och regeringscheferna för åtta år i taget. Draghis mandat går ut den 31 oktober.

ANNONS