Nederländarnas premiärminister Mark Rutte under ett EU-möte i Belgien tidigare i våras.
Nederländarnas premiärminister Mark Rutte under ett EU-möte i Belgien tidigare i våras. Bild: Olivier Matthys

Nederländska lantbrukare i stora protester

Det har blossat upp stora protester i Nederländerna. 40 000 lantbrukare är kraftigt missnöjda med regeringens nya miljöregleringar. Under natten till onsdagen sköt polis mot en traktor som enligt uppgifter ska ha kört i riktning mot polisen.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som lantbrukarnas demonstration inleddes. Tiotusentals lantbrukare samlades i hjärtat av Nederländernas landsbygd för att protestera mot regeringens planer för att minska utsläpp.

I ett officiellt uttalande har regeringen sagt att inte alla lantbrukare kan fortsätta med sina verksamheter. De som vill göra det måste anpassa sig efter de nya lagarna.

I sina protester har lantbrukare bland annat blockerat motorvägar och dumpat höbalar på vägarna. Vissa har även tänt eld på höbalarna, rapporterar AP.

Under natten mot onsdagen eskalerade demonstrationerna i norra Friesland. En av demonstranternas traktorer började köra i riktning mot polisen och patrull avfyrade varningsskott.

ANNONS

– Yttrandefrihet och rätten att demonstrera är viktiga delar av vår demokrati och jag kommer alltid att försvara de rättigheterna. Men det är inte acceptabelt att det skapas farliga situationer och det är inte acceptabelt att hota poliser, har landets premiärminister Mark Rutte sagt.

Lantbrukarna hävdar att de nya lagarna är orättvisa. Andra branscher så som flyg, transport och industri får mycket lindrigare behandling av regeringen, hävdar de.

Regeringens mål är att minska utsläppen av ammoniak och kväveoxid med 50 procent fram till 2030.

ANNONS