Under coronapandemin införde Norge gränskontroller.
Under coronapandemin införde Norge gränskontroller. Bild: Arkiv

Norge överväger att införa gränskontroller

Risken för människohandel har ökat i och med flyktingströmmarna från krigets Ukraina, menar Norges justitieminister Emilie Enger Mehl (Senterpartiet), som säger att regeringen överväger behovet av gränskontroller.

ANNONS
LocationSvinesund||

– Vi ser mycket allvarligt på risken för människohandel. Polisen känner till att personer som tidigare är anmälda eller dömda för sexuella övergrepp mot barn, har engagerat sig i frivilligarbete för att ta emot och transportera flyktingar, däribland barn och unga, sa Norges justitieminister Emilie Enger Mehl vid en presskonferens i fredags.

Därför har polisen förstärkt övervakningen på gränsen till Sverige, och regeringen överväger fortlöpande om det finns behov av gränskontroll.

Fremskrittspartiet ligger på regeringen för att genomföra gränskontroller snarast.

– Detta är en oacceptabel försening av regeringen. FRP tog upp behovet av gränskontroll den 16 mars, och då svarade regeringen att de skulle överväga det. Nu ser vi hur övergreppsdömda reser över gränsen och fraktar barn. Hur länge ska regeringen vänta med att införa gränskontroll? frågar partiets invandrings- och integrationspolitiska talesperson Erlend Wiborg enligt NTB.

ANNONS

53 ensamkommande barn under 18 år har så här långt (siffran från i fredags) kommit från Ukraina till Norge.

Under en lång period under coronpandemin stod norsk polis vid gränsen och kontrollerade inresande. Enligt en rapport gjord av Politidirektoratet i Norge gick gränskontrollerna under pandemin ut över andra viktiga upp­gifter för polisen, som inte i samma ­utsträckning kunde ägna sig åt sin normala verksamhet.

ANNONS