Norges smältande glaciärer – se de unika bilderna

När Europas största fastlandsglaciär drar sig tillbaka blir den mer och mer otillgänglig för besökare. Fotografen Anders Ylander besökt Jostedalens nationalpark i Norge och förevigat en miljö som krymper dag för dag och därmed blir mer och mer otillgänglig.

ANNONS

Jostedalsbreens nationalpark ligger bara lite över 50 mil från Göteborg fågelvägen och utöver Europas största fastlandsglaciär rymmer den flera av Norges största glaciärer. De tunga ismassorna sträcker sig långt över bergen och letar sig ner i dalarna på flera ställen.

Att komma nära och klättra upp på glaciärens armar med rep och ispiggar har länge varit en turistattraktion, men när de nu snabbt krymper blir det längre och svårare att ta sig till glaciärerna, samtidigt som de blir farligare att ta sig upp på.

Det är redan flera områden som besökare avråds från att besöka och det har skett dödsfall vid glaciärerna de senaste åren. Fotografen Anders Ylander har förevigat en miljö som uppvärmningen förväntas göra mer och mer otillgänglig de närmaste åren.

ANNONS
ANNONS