Nytt program kan spionera på Appleanvändare

Ett forskarlag på University of Toronto har upptäckt ett spionprogram som kan installeras på Apples produkter utan att man själv behöver klicka på något. Nu har Apple snabblanserat en säkerhetsuppdatering i sitt operativsystem för att kunna blockera spionvaran, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Under måndagen publicerade ett forskarlag vid University of Toronto sin upptäckt av ett spionprogram som man befarar ha använts sedan februari i år. Spionprogrammet kan bland annat komma åt din kamera och mikrofon och man vet inte hur många Appleprodukter som infekterats av spionprogrammet.

Forskarlaget gjorde upptäckten efter att ha analyserat en telefon som tillhörde en aktivist från Saudiarabien vars telefon infekterats med spionprogrammet Pegasus som utvecklats av det israeliska cyberföretaget NSO Group. Forskarteamet säger att man också tror att NSO Group ligger bakom den nya programvaran som man hittat.

– Detta spionprogram kan göra allt som en Iphoneanvändare kan göra på deras telefon och mer, säger John Scot-Railton, en av forskarna bakom avslöjandet till New York Times.

ANNONS

Apple har skickat ut säkerhetsuppdateringar till användare

NSO Group har i ett uttalande till Reuters varken bekräftat eller förnekat att de ligger bakom det nya spionprogrammet. De säger istället att de ”fortsätter att förse underrättelse- och brottsbekämpande myndigheter runt om i världen med livräddande teknik för att bekämpa terror och brottslighet”.

Enligt BBC menar dock säkerhetsexperter att majoriteten Appleanvändare inte ska oroa sig då de flesta attacker med denna typ av spionprogram ofta är riktade mot specifika personer.

Apple har sedan förra veckan arbetat med säkerhetsuppdatering av sitt operativsystem som ska blockera programmet. Uppdateringen skickades ut till alla användare under måndagen.

Vad är Pegasus?

Pegasus är ett spionprogram utvecklat av det israeliska företaget NSO Group. Programmet används för att få tillgång till innehållet på mobiltelefoner.

Enligt företaget själva säljer de bara spionprogrammet till regeringar som har som syfte att använda det för att spåra kriminella och terrorister.

Rapporter har dock visat att spionprogrammet använts av regeringar för att spionera på rättsaktivister, journalister och advokater.

Källa: BBC

ANNONS