Mohammed Hamdan Dagalo, kallad Hemeti i Sudan, håller ett tal till sina anhängare i Khartum den 18 juni.
Mohammed Hamdan Dagalo, kallad Hemeti i Sudan, håller ett tal till sina anhängare i Khartum den 18 juni.

Ökänd milis sprider skräck i nedsläckt Sudan

Världens ögon är riktade mot Sudan – men det är tyst på sociala medier inifrån landet. I snart två veckor har det styrande militärrådet nästan helt och hållet strypt tillgången till internet. Samtidigt växer oron för nya massakrer, efter att den fruktade RSF-milisen belägrat huvudstaden Khartum.

ANNONS
|

I gryningen den 3 juni började soldater avancera mot folkmassan framför militärens högkvarter i Khartum.

I veckor hade demonstranter ockuperat platsen för att sätta tryck på den styrande militärjuntan. Förhandlingar mellan proteströrelsen och militären hade gått i stå sedan de misslyckats med att komma överens om hur landet ska styras fram till nästa val. Demonstranterna insisterade på en civil, teknokratisk regering, medan militären ville behålla sin majoritet.

Nu besköts aktivisterna med skarp ammunition. Bilderna som sipprade ut ur landet visade ohyggliga scener.

120 människor dödades, enligt en läkarorganisation som står bakom proteströrelsen. Flera av liken dumpades i floden Nilen. Otaliga kvinnor våldtogs. Deras underkläder skickades triumferande runt mellan soldaterna som troféer, enligt flera vittnesmål.

ANNONS

Internet nere

Sedan tystnade Twittertrådarna och Facebookflödena.

Samma dag som fredliga demonstranter besköts i Khartum, släcktes mobilnätet ned i Sudan. En vecka därpå gick militärjuntan ännu längre – i stort sett all möjlighet till internetuppkoppling försvann i hela landet.

Så har det sett ut sedan dess.

För organisationen Netblocks, som bevakar demokrati och frihet på internet, är det hela förbluffande. Organisationen hävdar att myndigheternas tillslag innebar en "nära total" nedstängning av Sudans kontakt med omvärlden – ett ovanligt drag även för de mest hårdföra diktaturer.

Nedstängningen är förödande för proteströrelsen, säger människorättsutredaren Manar Idriss, som forskar om Sudan för SOAS-universitetet i London.

- Det är på en enorm skala, jag har aldrig sett något liknande. Internet är dagens öron och ögon, det internationella samfundet måste sätta press på militärrådet att återställa internet. Annars ökar risken för att människorättsvidriga övergrepp tillåts fortlöpa med straffrihet.

Skräckmilis

De paramilitära styrkorna som sköt mot demonstranter den 3 juni, Rapid Support Forces (RSF), belägrar Khartum. Det gör deras ledare, militärrådets vice ledare Mohamed Hamdan "Hemeti" Dagalo, till landets kanske mäktigaste man.

ANNONS

Hemeti besitter ett ohyggligt våldskapital. Han var en av ledarna för den fruktade Janjawidmilisen, bestående av arabiska klanmän som sedan 2003 slåss mot rebeller i den krigstyngda regionen Darfur i västra Sudan. De har där gjort sig ökända genom att döda, våldta och plundra.

- Regeringen lovade vid en tidpunkt att avväpna Janjawidmilisen, men så har det inte blivit. I stället har styrkorna formaliserats och tagit vägen åt olika håll, flera av dem strider för den saudiskledda koalitionen i Jemen. Andra integrerades i militären. Många av de som gjort sig skyldiga till fruktansvärda brott i Darfur är nu en del av RSF, säger Johan Brosché, docent och forskare i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

Konflikten i Darfur har enligt FN skördat minst 300000 liv. Den numera avsatte presidenten Omar al-Bashir har länge varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten.

Men avstånden är långa i Afrikas tredje största land, och makten och stabiliteten koncentrerad till huvudstaden. För många i Khartum betraktas konflikten i Darfur som perifer, säger Manar Idriss.

ANNONS

- Långt ifrån alla visste vilka övergrepp Hemeti har gjort sig skyldig till där. Omfånget av den massaker som inträffade den 3 juni kom som en chock för aktivisterna i Khartum. För dem är det sådant som händer i andra områden i landet, inte i huvudstaden. Under attacken sade vissa soldater ur RSF: "Nu kommer Darfur till er", enligt vissa aktivister jag har pratat med.

Påminner om Darfur

Framtiden är oviss för Sudan, och bristen på information inifrån landet gör frågetecknen många. Flera fruktar nya massakrer på fredliga demonstranter och civila, medan andra varnar för en konflikt mellan olika fragment inom armén.

En maktkamp mellan militären och RFS-milisen, vars ledare Hemeti tycks ha siktet inställt på presidentposten, riskerar att eskalera mycket fort och utvecklas till ett inbördeskrig, enligt Johan Brosché.

Men allt tyder på att proteströrelsen lever. I avsaknad av kanaler som Whatsapp och Twitter har den tvingats organiserat sig på nya sätt. De aktivister som Manar Idriss talat med berättar hur bostadskvarter har organiserat sig i små nätverk. Andra använder SMS-grupper.

ANNONS

Manifestationer sker alltjämt, numer på kvällarna.

- De jag har lyckats tala med säger att de har kommit till en punkt där det inte finns någon återvändo. De måste fortsätta att sätta tryck på makten, säger hon.

Rättad: I en tidigare version fanns ett felaktigt årtal i faktarutan.

TT
Bakgrund: Protesterna i Sudan

Den 19 december 2018 gav sig hundratals demonstranter ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget hade landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

Protesterna spreds till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderade "frihet, fred, rättvisa" och krävde regimens fall. Polis och militär kallades in mot demonstranterna och flera personer dödades.

Den 11 april avgick president Omar al-Bashir, som styrt Sudan sedan en militärkupp för trettio år sedan, och ersattes av en militärjunta som har sagt att den tänker sitta kvar under en övergångsperiod. Förhandlingar inleddes mellan militärrådet (TMC) och proteströrelsen, ledda av paraplyorganisationen Forces for Freedom and Change. Men förhandlingarna slog i en vägg när rörelsen krävde civilt styre och parlament, medan militären ville bevara sin majoritet i regeringen. Som svar utbröt en sittstrejk framför arméns högkvarter i Khartum.

Militären försökte vid flera tillfällen förmå demonstranterna att avbryta sin sittstrejk och sluta blockera transportvägarna till Khartum. Under maj dödades fem personer och flera skadades i samband med protesterna.

Den 1 maj gav Afrikanska unionen militären en tidsfrist på 60 dagar för att lämna över makten till en civil övergångsmyndighet och hotade med uteslutning om fristen inte hålls.

I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan juntan och demonstranterna samman helt. Parterna hade kommit överens om att en treårig övergångsregering ska bli nästa steg och att den ska följas av fria demokratiska val.

Den 3 juni öppnade soldater eld mot demonstranter som deltog i sittprotesten i Khartum. Enligt läkare med kopplingar till oppositionen dödades runt 120 personer, medan myndigheterna gör gällande att det är över 60. Många kvinnor våldtogs. Förhandlingarna har inte återupptagits sedan dess, trots uppmaningar från militären.

ANNONS