USA:s president Donald Trump under torsdagen.
USA:s president Donald Trump under torsdagen.

Ordkrig efter Rysslandsutredningen

Frikänd, säger Donald Trump och hans anhängare. Inte alls, säger Demokraterna. Den som hade hoppats på ett lugn efter att den så omtalade Rysslandsutredningen släppts på torsdagen blev besviken.

ANNONS
|

Washington stod i det närmaste stilla när USA:s justitieminister William Barr höll en presskonferens om Robert Muellers Rysslandsutredning.

Barr underströk gång på gång att den särskilde åklagaren Mueller inte hittat bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och slog därefter fast att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

- Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, sade Barr innan rapporten lades ut på justitiedepartementets hemsida.

ANNONS

- Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen.

"Jag kunde ha sparkat alla"

Trump, som enligt rapporten försökte få den särskilde åklagaren Mueller sparkad mitt under Rysslandsutredningen, ser sig som helt friad från alla brottsmisstankar. "Game over" twittrade presidenten strax efter presskonferensen, för att några timmar senare fortsätta kommentera utredningen på sitt favoritmedium.

"Jag hade rätten att stoppa hela häxjakten om jag ville. Jag kunde ha sparkat alla, inklusive Mueller, om jag hade velat, men valde att inte göra det", skriver Trump på Twitter i det första av många inlägg under tidig fredag, svensk tid.

Trump ville även lägga skulden på sin företrädare, Barack Obama, eftersom Rysslands försök att påverka valet skedde när demokraten satt i Vita huset.

"Han fick veta det och gjorde ingenting! Viktigast av allt, röstningen påverkades inte", twittrade Trump.

"Maktmissbruk"

Hans politiska motståndare var inte lika säkra på Trumps oskuld. Muellerrapporten tar inte ställning i själva skuldfrågan. Men där justitieminister Barr inte ser tillräckliga bevis för att presidenten ska ha hindrat rättvisan, ser Demokraterna maktmissbruk.

ANNONS

- Donald Trump har ägnat hela sin presidentperiod åt att utan avbrott obstruera rättvisan, skrämmas och ägna sig åt maktmissbruk. Ingen står över lagen, säger Demokraternas partiordförande Tom Perez, enligt AFP.

Han får medhåll av i stort sett samtliga namnkunniga Demokrater, som sedan januari, när partiet fick majoritet i representanthuset, sitter med makten att inleda utredningar av presidenten.

Såväl Adam Schiff som Jerry Nader, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott respektive justitieutskott, har sagt att de kommer att utnyttja den möjligheten.

- Ansvaret ligger nu hos Kongressen att hålla presidenten ansvarig för sina handlingar, säger Schiff, som enligt Reuters även sade att Trumps agerande varit djupt alarmerande och "otvetydigt oärligt, oetiskt, omoraliskt och ickepatriotiskt".

Mueller kallas att vittna

Som en del av dessa undersökningar har Demokraterna kallat Mueller för att vittna inför representanthuset före den 23 maj.

Justitieminister William Barr kommer att vittna i samma sal den 2 maj. Han väntas då bland annat få frågor om de bitar ur rapporten som inte är offentliggjorda. Den under torsdagen släppta rapporten är förkortad, men enligt Barr har ingen utanför justitiedepartementet påverkat honom vad gäller vilka delar som strukits.

ANNONS

Barr sade att det handlar om material som kan komma att användas av en åtalsjury, känsliga underrättelseuppgifter, information från pågående utredningar samt material som allvarligt inkräktar på privatlivet.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som är en av kandidaterna till att bli Demokraternas presidentkandidat till valet 2020 stöder också en utredning ledd av representanthuset.

- Det är tydligt att Donald Trump inte ville något annat än att stänga ner Muellers utredning, säger Sanders i ett uttalande.

- Kongressen måste fortsätta sin utredning om Trumps agerande och alla utländska försök att påverka vårt val.

Ryssland: "Inga bevis"

I ett uttalande uppger Kreml att det inte finns några bevis på att Ryssland har varit inblandade i att påverka det amerikanska valet 2016.

- Rapporten, precis som tidigare, visar inga rimliga bevis på att Ryssland varit inblandat i valprocessen i USA, säger den ryske talespersonen Dimitrij Peskov enligt AFP.

ANNONS
TT
Bakgrund: Justitieministern om rapporten

Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i sitt brev till kongressen:

• Rysk valpåverkan:

"Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016", skriver Barr. Han beskriver försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

• Frågan om samröre:

"Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016", skriver justitieministern. Detta "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

• Försök att hindra rättvisans gång:

Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: "Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

• Inga fler åtal:

"Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts", skriver Barr.

ANNONS