Orkanen Ida har nått kusten – på årsdagen för Katrina

Orkanen Ida nådde under söndagen den amerikanska sydkusten. Drygt en miljon abonnenter står under tisdagen utan ström och flera personer har skadats. Minst två personer har mist livet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Förstörelsen beskrivs som katastrofal efter att orkanen Ida dundrat över Louisiana i den amerikanska södern. Stora delar av delstaten, inklusive jazzstaden New Orleans, är ännu strömlöst och översvämmat.

I Lucedale i grannstaten Tennessee rapporteras delar av en motorväg ha svepts bort av regnmassorna som Ida förde med sig. Minst två människor ska ha dödats och tio skadats när sju bilar åkte ner i hålet där vägen varit, skriver nyhetskanalen CNN under tisdagen.

Räddningsarbetare söker nu igenom de områden som är värst drabbade av ovädret och det finns farhågor om att fler döda kan påträffas. Vissa strandsatta har satts i säkerhet med hjälp av båtar, enligt medier.

ANNONS

Samtidigt rapporteras över en miljon abonnenter vara utan ström, något som i värsta fall kan ta veckor att åtgärda. Tusentals personer arbetar med att reparera elnätet i Louisiana, där suget efter luftkonditionering så här års är mycket stort.

Blåste upp under söndagen

Orkanen Ida blåste in över New Orleans på dagen 16 år efter det att den förödande orkanen Katrina nådde staden 2005. Sedan vände ovädret mot nordost.

Under söndagen uppgraderades orkanen Ida till kategori fyra – med vindstyrkor på över 67 meter per sekund – för att senare nedgraderas till en kategori tre. Enligt CNN är den på delad förstaplats för delstaten Louisianas värsta stormar någonsin – tillsammans med Laura från förra året och Last Island-orkanen från 1856. Även den förödande orkanen Katerina, som på dagen nådde New Orleans för 16 år sedan, placerades i kategori tre när den drog in över delstaten.

På söndagseftermiddagen samlade Ida kraft utanför den nordamerikanska sydkusten, innan den nådde Louisianas kust på söndagskvällen svensk tid.

”Stanna inomhus”, skrev delstatens guvernör John Bel Edwards på Twitter.

Enligt den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner innebär kategori fyra att "katastrofala skador kommer att uppstå". Som exempel nämns att de flesta träd i orkanens väg kommer att "brytas av eller slitas upp med rötterna" och att stora områden kan bli obeboeliga "i veckor eller månader". Under måndagen, när orkanen drog vidare in i Louisiana, nedgraderades den till kategori två och väntades förlora ytterligare kraft under de kommande dygnen.

ANNONS

”Extremt farlig”

Orkanen Ida beskrevs som ”extremt farlig” av amerikanska myndigheter, som under flera dagar rekommenderat invånarna i New Orleans att lämna staden.

På grund av trafikläget och att det är ont om tid har ingen obligatorisk evakuering genomförts, skriver CNN. Enligt TT har president Joe Biden utlyst katastrofläge i delstaten och frigjort resurser för att hjälpa de mest drabbade områdena.

”Hjälpen kan bestå av bidrag för tillfälligt boende och reparationer, lågkostnadslån för att täcka oförsäkrade fastighetsförluster och andra insatser för att hjälpa individer och företagare att återhämta sig från katastrofens effekter” heter det i ett uttalande från Vita huset.

Befolkningen som är kvar i området har uppmanats att bunkra mat och vatten för minst tre dagar.

Orkanvarningen är också utfärdad i delstaterna Mississippi och Alabama.

”Dags att ta skydd i kväll”

När New Orleans drabbades av orkanen på söndagen skedde det på årsdagen av orkanen Katrina, som orsakade stor förödelse i området 2005. Över 1 800 människor dog i regionen den gången.

– 29 augusti är ett viktigt datum i vår historia. Många minns vad som hände för 16 år sedan. Det är dags att ta skydd i kväll och vara där du behöver vara, säger Collin Arnold på Homeland Security i New Orleans till CNN.

ANNONS

Efter orkanen Katrina har förbättringar gjorts i stadens försvar mot extrema väderhändelser. Bland annat har pumpar fått reservgeneratorer och portar byggts vid flera av stadens kanaler för att skydda staden när vattennivåerna stiger, skriver CNN.

– New Orleans är en annorlunda stad än vad den var i augusti 2005, vad gäller infrastruktur och säkerhet, sa en av stadens tjänstemän till tv-kanalen på lördagen.

Strax efter klockan 23 på söndagskvällen svensk tid hade över 400 000 människor i Louisiana drabbats av strömavbrott, enligt Washington Post. På måndagmorgonen hade den siffran ökat till 800 000. Efter att orkanen nått land kom rapporter om att hustak slitits bort av vindarna.

”Ida rör sig nordväst över sydöstra Louisiana. Katastrofala stormsvallvågor, extrema vindar och plötsliga översvämningar fortsätter i delar av sydöstra Louisiana”, skriver myndigheten National Hurricane Center på Twitter.

ANNONS