Peter Hultqvist har tidigare varit en motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap. Men han och Socialdemokraterna har de senaste veckorna omprövat sin inställning och nu har riksdagen röstat ja till ett Sverige i Nato. Då är det han som får åka över Atlanten för att inleda samtal med bland annat USA:s försvarsminister Lloyd Austin, flygvapenministern Frank Kendall och marinministern Carlos Del Toro.
Det är på inbjudan från landets försvarsdepartement, Pentagon, som Peter Hultqvist gör besöket. Högt på agendan står Sveriges ansökan till Nato och den ska bli godkänd så fort som möjligt.
Turkiet säger nej
Efter att riksdagen röstade igenom att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att de inte vill ha med varken Finland eller Sverige i alliansen.
– Inget av dessa länder har en tydlig ställning mot terroristorganisationer. Hur kan vi lita på dem? sa han under måndagen.
Men om Turkiets inställning är en fråga som Peter Hultqvist kommer att diskutera med amerikanerna är inte säkert.
– Det får vi återkomma till i så fall. Men det är klart att det här är en fråga som kommer att bearbetas på olika sätt från olika håll, säger han till Aftonbladet.
I förra veckan sedan ringde USA:s president Joe Biden till Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö. Ett samtal som varade i nästan 40 minuter. Enligt rapporter om samtalet ska parterna diskuterat att stärka den transatlantiska säkerheten. Joe Biden ska även ha ställt sig bakom Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs uttryck om att alliansen har öppna dörrar mot de båda länderna.
McConnell: Vi står bakom svenskt medlemskap
I söndags hade Peter Hultqvist och Magdalena Andersson ett möte med den republikanska senatsledaren Mitch McConnell och fyra andra senatorer. McConnell uttryckte sig positiv till ett svenskt och finskt medlemskap i Nato.
– Jag tycker att USA borde vara först i raden för att ratificera fördraget för att båda dessa länder ska ansluta sig, sa Mitch McConnell.
I förra veckan skrev även Storbritannien och Sverige under ett avtal och en solidaritetsförklaring om att man ska hjälpa varandra vid händelse av krig. Om Peter Hultqvist kommer att ingå något avtal med USA låter han vara osagt.
– Jag får återkomma till sådant när vi fört de här diskussionerna färdigt på onsdag. Då kommer jag att informera mer om vad som har förekommit, säger han till Aftonbladet.
LÄS MER:Finlands president besöker Sverige