Blommor vid ett muslimskt centrum i nyzeeländska huvudstaden Wellington.
Blommor vid ett muslimskt centrum i nyzeeländska huvudstaden Wellington.

Polisen bekräftar: 50 offer i Christchurch

Antalet döda i terrorattacken i Christchurch stiger till 50, sedan ytterligare ett offer hittats på en av brottsplatserna. Tre personer som greps efter dådet misstänks inte längre för inblandning. Poliserna som stoppade den misstänkte skytten stoppade sannolikt ytterligare attacker, enligt polisen.

ANNONS
|

Ett femtionde dödsoffer hittades i samband med arbetet att lyfta ut de dödade människornas kvarlevor från moskéerna, meddelar polischefen Mike Bush vid en presskonferens.

Poliserna som grep den misstänkte skytten stoppade sannolikt ytterligare attacker och dödsfall, säger Bush och hyllar deras insats.

- De agerade med ett absolut mod när de ingrep. De behövde använda visst våld... De utsatte sig själva för fara för att stoppa honom och det är min bild att de därigenom stoppade ytterligare attacker.

ANNONS

Lika många skadade

Totalt skadades 50 personer – och 36 av dem vårdas fortfarande på sjukhus.

En man och en kvinna som greps i närheten av en av brottsplatserna misstänks inte längre för någon form av inblandning. En 18-årig man greps också och han kommer att framträda i domstol på måndagen. Han tros inte ha någon inblandning i dådet, men misstänks för brott som har en vagare koppling till utredningen, enligt Mike Bush.

För närvarande har det bara riktats formella anklagelser mot en enda person när det gäller attackerna, meddelar polischefen.

Mannen som misstänks för dåden och som trädde fram i domstol på fredagen är den 28-årige australiern Brenton Tarrant. Han greps 36 minuter efter att polisen fått det första larmet om skjutningarna.

Höjd säkerhetsnivå

Gärningsmannen hade ytterligare två vapen med sig i bilen när han greps, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i Christchurch.

Hon besöker staden och träffar bland andra muslimska ledare. Flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har redan genererat hundratusentals nyzeeländska dollar.

Polisnärvaron är hög över hela Nya Zeeland, allmänheten uppmanas till försiktighet och säkerhetsnivån är fortsatt hög.

- Vi vill försäkra oss om att vi inte tar något för givet för att kunna garantera nyzeeländares säkerhet, säger en sammanbiten Ardern.

ANNONS

Begravningar för några av dödsoffren har börjat förberedas, men många har ännu inte identifierats. Flera uppges vara barn.

"Ett blodbad"

Efter attackerna meddelades att 48 personer förts till sjukhus. De flesta av dem beskrevs som i 30- till 40-årsåldern och många opererades flera gånger för svåra skottskador.

- Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger Greg Robertson, chefskirurg vid Christchurchs sjukhus, vid en presskonferens på lördagsförmiddagen.

Robertson meddelar vidare att två barn får vård på sjukhuset: en tvåårig pojke och en 13-årig pojke, vars tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Flera personer har skrivits ut och några skadade, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialistvård.

- Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Ändrade vapenlagar

Dådet vid en av moskéerna direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

ANNONS

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens attacker, rapporterar stuff.co.nz.

Nyzeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

Vid den misstänkte gärningsmannens framträdande i domstol beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april.

Efter attacken har Jacinda Ardern sagt att landets vapenlagar kommer att ändras.

TT
Fakta: Dåden mot moskéerna i Christchurch

Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

50 personer dödades i skjutningen, enligt polisen. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.

28-årige australiern Brenton Tarrant har häktats misstänkt för mord. Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare. I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen.

Den misstänkte skytten sände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan liknas vid ett manifest i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat, men mycket tyder på det.

I manifestet beskriver gärningsmannen att terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 var den första händelse som ledde till att han utförde attacken i Nya Zeeland. Han skriver att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades på Drottninggatan. Han uppger också att han haft kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, och uttrycker även stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat anti-terrorberedskap. Polisen har satt in extra bevakning vid landets moskéer.

ANNONS