Stevo Pendarovski, Nordmakedoniens president, vill öka medvetenheten om inkludering i samhället.
Stevo Pendarovski, Nordmakedoniens president, vill öka medvetenheten om inkludering i samhället. Bild: TIMOTHY A. CLARY

President följde mobbad flicka till skolan

Embla Ademis, 11 år, från Nordmakedonien blev mobbad i skolan för sin funktionsnedsättning. Presidenten Stevo Pendarovski ville tydligt visa sitt stöd och bestämde sig för att följa med flickan till skolan, rapporterar flera internationella medier.

ANNONS

Det var på måndagen som Nordmakedoniens president Stevo Pendarovski syntes hand i hand med en 11-årig flicka vid namn Embla Ademis i närheten av hennes skola i staden Gostivar.

Vid porten till byggnaden vinkade han sedan av henne.

Anledningen till besöket var att presidenten tydligt ville visa vad han tycker om mobbing i skolorna. Embla, som har diagnosen Down syndrom, har upplevt att hon blivit mobbad för sin funktionsnedsättning.

I ett pressmeddelande ska presidenten ha sagt att ”vi alla är lika värda i det här samhället och att han gick dit för att visa sitt stöd och öka medvetenheten om inkludering.” Han menar på att det är en grundläggande princip.

ANNONS

”Beteendet är oacceptabelt”

Han förklarade vidare att ”beteendet hos dem som äventyrar barns rättigheter är oacceptabelt, särskilt när det kommer till barn med atypisk utveckling.”

Presidenten ska också ha varit hemma hos Embla och visat sitt stöd till hela familjen.

”Fördomar i det här sammanhanget är det främsta hindret för att bygga ett jämlikt och rättvist samhälle för alla”, sade Pendarovski i ett pressmeddelande och tryckte på att alla ska kunna känna sig välkomna till skolan.

ANNONS