Arkivbild på USA:s förre president Donald Trump.
Arkivbild på USA:s förre president Donald Trump. Bild: Michael Wyke

Pressad Trump släpper 12-sidigt svar om utredning

Det amerikanska representanthusets utredning om attacken mot Kapitolium fortsätter – något som inte tagits emot väl av Donald Trump. Under natten mot tisdag släppte ex-presidenten ett 12-sidigt svar om utredningen, i vilket han bland annat kallar utskottet för ”förrädiskt”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Några av Donald Trumps närmaste rådgivare vittnade på måndagen om den förre presidentens agerande efter valförlusten 2020.

Dåvarande justitieminister William Barr beskriver hur Trump höll på att tappa kontakten med verkligheten.

Ett inspelat vittnesmål med Barr rullade inför det utskott i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari 2021. Fokus var Trumps "stora lögn" om att presidentvalet inte gått rätt till och försöken att stoppa Joe Biden från att tillträda. Enligt Barr ignorerade Trump alla bevis på motsatsen.

– Jag sade åt honom att det där var galenskaper, säger Barr.

William Barr avgick innan jul 2020 som justitieminister.

ANNONS

– Han höll på att tappa kontakten med verkligheten, säger Barr och fortsätter:

– Jag ville inte vara en del av det där.

Även Bill Stepien, kampanjchef för Trumps valkampanj 2020, berättar att han avrådde Trump från att utropa seger på valnatten. Trump hade inte vunnit och rösterna räknades fortfarande.

– Han tyckte jag hade fel, han sade det till mig, säger Stepien, också han i ett inspelat vittnesmål.

LÄS MER:Trump lyssnade inte – "var galenskaper"

LÄS MER:Trump hyllar stormningen av Kapitolium

Trumps svar i natt

Att tidigare medlemmar inom Trumps innersta cirkel tvingats vittna uppskattas inte av den före detta presidenten. Under natten mot tisdag, svensk tid, publicerade Trump ett 12 sidor långt svar genom sin politiska organisation Save America, som också återpublicerades i sin helhet av tidningen The Hill.

I inledningen slår han fast att USA ”lider” under Joe Biden och demokraternas ledarskap. Enligt honom var landet internationellt respekterat ”kanske mer än någonsin tidigare” under hans presidentskap, och de höga bensinpriserna, inflationen och vällingbristen i dag är resultatet av ”ett Vita huset i spillror”.

LÄS MER:Missnöjet med Biden rekordhögt

En ”Kangaroo Court”

Utredningen om huruvida han var delaktig i den våldsamma attacken mot Kapitolium den 6 januari 2020 kallar han för en ”Kangaroo Court”, eller skendomstol, tänkt att distrahera befolkningen från ”den stora smärta de upplever.”

ANNONS

Det utskott bestående av både republikaner och demokrater som tillsatts för att utreda kallar han, bland mycket annat, ”förrädiskt”. Han anklagar det för att endast visa vittnesmål som ställer honom i dålig dager, och undanhålla de som skulle gynna honom.

Han ägnar även stort utrymme åt att upprepa tidigare motbevisade konspirationsteorier om att valet stals dels genom användningen av så kallade ”mulor” – personer som dumpade ett stort antal röster i demokraternas favör i viktiga delstater som Arizona och Pennsylvania. Även Meta- och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg pekas ut som konspiratör mot Trump.

I det avslutande stycket skriver Trump att demokraterna ”gör allt i sin makt för att stoppa” honom och folket från att ”rädda Amerika”, något han inte säger vara möjligt.

LÄS MER:Trump avfärdar dotterns vittnesmål

LÄS MER:Polis om kongressattacken: Jag halkade i blod

Kan leda till åtal

Trots Trumps invändningar kan vittnesmålen och bevisen som nu lagts fram vara nog för att väcka åtal. Det meddelade utskottet redan i söndags, enligt TT.

– När bevisningen väl samlats in av justitiedepartementet måste de fatta beslut om man utom rimligt tvivel kan bevisa presidentens skuld, eller någon annans, säger demokraten Adam Schiff.

– Men de måste utreda om det finns trovärdig bevisning – och det anser jag att det finns.

Republikanen Janie Raskin säger att han inte vill mästra USA:s justitieminister Merrick Garland, men noterar att det framkommit bevis som visar Trumps brott.

ANNONS

– Jag tror att han vet, hans personal vet, de federala åklagarna vet, vad som står på spel här. De vet hur viktigt det är, men jag tror att de, med all rätt, också tittar noga på historiska prejudikat lika mycket som fakta i det här fallet.

Justitieminister Garland har ännu inte uttalat sig om huruvida åtal kommer att väckas.

LÄS MER:"Demokratin i USA under mycket starkt hot"

ANNONS