Demonstranter har i flera månader samlats för sittprotester utanför militärens högkvarter i Khartum. Arkivbild.
Demonstranter har i flera månader samlats för sittprotester utanför militärens högkvarter i Khartum. Arkivbild.

Proteströrelsen i Sudan avbryter strejk

Proteströrelsen i Sudan avbryter den strejk som utlystes efter att militären dödat omkring 100 demonstranter. Nu väntar nya förhandlingar med juntan om övergång till civilt styre Samtidigt kommer uppgifter om att militären ska ha använt våldtäkter för att sprida skräck bland demonstranter.

ANNONS
|

I vad som verkar vara ett försök att blidka demonstranter uppgav Sudans militärråd på tisdagen att flera soldater har frihetsberövats. Beskedet kommer veckan efter att militären dödat över 100 demonstranter när en sittprotest upplöstes i huvudstaden Khartum.

Det är oklart hur många som tagits i förvar, men militärrådet påstår att det rör sig om ett antal.

"Vi försäkrar att alla som är skyldiga kommer att hållas ansvariga i linje med lagar och regler"; står det i ett uttalande som bland andra tv-kanalen al-Jazira tagit del av.

Omkring 100 dödades

Det är den ökända paramilitära styrkan RFS som misstänks ha upplöst en sittprotest med våld förra veckan då 100 demonstranter dödades. Styrkan har nära kopplingar till den våldsamma janjawid-milisen som deltog i den blodiga konflikten i Darfur.

ANNONS

Förhandlingarna om landets framtida styre har, sedan våldet eskalerat, helt brutit samman. Militären har uppmanat företrädare för demonstranterna att återvända till förhandlingsbordet, en invit som nu har accepterats.

Proteströrelsen uppmanar i ett uttalande de strejkande att återgå till sina arbeten. Och en etiopisk medlare uppger att förhandlingarna om en övergång till civilt styre ska återupptas.

Misstänkta våldtäkter

Förutom det dödliga våldet misstänks RFS-styrkan nu även ha begått flera våldtäkter i samband med attacken mot demonstranter.

Över 70 personer kan ha utsatts, uppger en reformvänlig läkarorganisation till tidningen The Guardian. Flera människorättsexperter bedömer uppgifterna som trovärdiga.

En militärjunta styr Sudan sedan landets mångårige och folkmordsmisstänkte ledare Omar al-Bashir tvingades avgå i april efter månader av protester.

Utvecklingen i landet har lett till reaktioner i omvärlden. Förra veckan besöktes Sudan av grannlandet Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han ska bland annat ha föreslagit att ett interimsråd med totalt 15 medlemmar bildas, där makten delas mellan militären och representanter från civilsamhället.

Även den amerikanske diplomaten Tibor Nagy väntas besöka landet i ett försök att få parterna att återuppta förhandlingarna.

Sedan tidigare har samarbetsorganisationen Afrikanska unionen satt press på militärrådet att överlämna makten till en civil regering genom att utesluta Sudan ur AU.

TT
Fakta: Protesterna i Sudan

Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i 30 år. I april avgick han efter månader av protester och ersattes av en militärjunta som har sagt att den tänker sitta kvar under en övergångsperiod.

Protestgrupperna som vill ha ett civilt styre har sittstrejkat utanför arméns högkvarter.

Militären har vid flera tillfällen försökt få demonstranterna att avbryta sin sittstrejk och sluta blockera transportvägarna till Khartum. Under maj dödades fem personer och flera skadades i samband med protesterna.

Den 1 maj gav Afrikanska unionen militären en tidsfrist på 60 dagar för att lämna över makten till en civil övergångsmyndighet och hotade med uteslutning om fristen inte hålls.

I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan juntan och demonstranterna samman. Parterna hade kommit överens om att en treårig övergångsregering ska bli nästa steg och att den ska följas av fria demokratiska val. Stötestenen är vem som ska leda den.

Den 3 juni öppnade soldater eld mot demonstranter som deltog i sittprotesten i Khartum. Enligt läkare med kopplingar till oppositionen dödades över 100 personer, medan myndigheterna gör gällande att det är över 60. Förhandlingarna har inte återupptagits sedan dess, trots uppmaningar från militären.

ANNONS