Rysslands president Putin under toppmötet i uzbekiska Samarkand.
Rysslands president Putin under toppmötet i uzbekiska Samarkand. Bild: Sergei Bobylev

Putin varnar för ”allvarligt svar” efter motoffensiv

Ryssland kan komma att eskalera kriget ytterligare till följd av den ukrainska militärens motoffensiv i nordöstra Ukraina, säger Putin enligt Reuters. Uttalandet kommer under ett toppmöte i Uzbekistan, där såväl Indien som Kina tycks ha uttryckt sitt missnöje över Rysslands agerande.

ANNONS

Inför ett internationellt pressuppbåd i uzbekiska Samarkand kommenterade Vladimir Putin för första gången offentligt den ukrainska militärens framgångsrika motoffensiv i de nordöstra delarna av Ukraina.

Mest anmärkningsvärt var återerövrandet av staden Izjum, som sedan i våras varit under rysk kontroll. Frågor om den massgrav som hittats, där resterna av uppemot 440 kroppar befaras finnas, kom aldrig. Däremot gav en flinande Putin uttryck för att Ryssland kan komma att försöka återta regionen framöver.

– Myndigheterna i Kiev tillkännagav att de har satt igång en motoffensiv. Nåja, vi får väl se hur den utvecklas, hur det slutar, sade Putin enligt Reuters.

ANNONS

Den ryska regimen har inte heller bråttom att uppfylla målen med kriget, sade Putin. Han utesluter dessutom inte en eskalering av kriget, om Ukraina fortsätter sin motoffensiv.

– Nyligen har Rysslands väpnade styrkor utfört ett par känsliga slag. Låt oss anta att de var en varning. Om situationen fortsätter så här kommer svaret bli mer allvarligt, sade Putin, och syftade på Rysslands robotattacker mot elsystem och en vattenreservoar.

LÄS MER:Wagner uppges rekrytera i ryska fängelser

Missnöjet tycks gro bland samarbetsländer

Men till och med bland de få länder som Ryssland fortfarande kallar vänner kan tålamodet vara på väg att ta slut.

Indiens premiärminister Narendra Modi, som närvarade vid toppmötet, var tydlig i att landet önskade se ett slut på kriget – hur diplomatiskt han än uttryckte sig.

– Jag vet att dagens era inte är en era för krig, sade Modi till Putin enligt Politico. Han fortsatte:

Narendra Modi och Vladimir Putin, här i ett möte framför pressen.
Narendra Modi och Vladimir Putin, här i ett möte framför pressen. Bild: Sergei Bobylev

– Vi har pratat med dig många tidigare om detta över telefon, att demokrati, diplomatik och dialog – dessa är saker som hjälper världen.

Modi sade därefter att han såg fram emot att ta del av Putins bild av kriget under de kommande dagarna.

– Jag är medveten om din ställning till konflikten i Ukraina, de bekymmer du konstant uttrycker. Vi kommer göra allt för att få slut på detta så snart som möjligt, svarade Putin.

ANNONS

Den indiska premiärministers uppmaning kom bara dagen efter att Putin, i ett möte med Kinas president Xi Jinping, sagt att han har förståelse för att Kina har ”frågor” och ”bekymmer” över kriget i Ukraina. Xi Jinping nämnde inte Ukraina själv Ukraina under mötet, men Putins kommentarer har av experter tolkats som att Kina kanske inte alls varit särskilt stöttande i samtal bakom stängda dörrar.

Putin tillsammans med Kinas Xi Jinping under deras möte på torsdagen.
Putin tillsammans med Kinas Xi Jinping under deras möte på torsdagen. Bild: Sergei Bobylev

Modi kan bli fredsmäklare

På andra håll i världen har Mexikos president Andrés Manuel López Obrador sagt att landet, i nästa vecka, ska presentera en fredsplan för Ukraina i FN:s generalförsamling.

Den går ut på att påve Franciskus, FN:s generalsekreterare António Guterres och Indiens premiärminister Narendra Modi utgör en dialog- och fredskommitté, säger han.

– Det handlar om att snarast få till ett avtal för att stoppa kriget i Ukraina, säger López Obrador.

– Det fredsskapande uppdraget bör omedelbart få till ett stopp på striderna i Ukraina och inleda direkta samtal med Ukrainas president (Volodymyr) Zelenskij och Rysslands president (Vladimir) Putin, fortsätter han.

López Obrador, vars land för närvarande är en icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, kritiserar FN för att vara "inaktiv" i konflikten.

Han säger att hans utrikesminister Marcelo Ebrard kommer att lägga fram förslaget för FN:s generalförsamling i New York, där cirka 150 stats- och regeringschefer kommer att delta.

ANNONS

LÄS MER:EU-chefen vill att Putin ställs inför rätta

ANNONS