Dådet i Nya Zeeland ska bland annat ha varit en hämnd för terrordådet i Stockholm 2017. Arkivbild.
Dådet i Nya Zeeland ska bland annat ha varit en hämnd för terrordådet i Stockholm 2017. Arkivbild.

Ranstorp: "Han är utan tvekan en terrorist"

Den misstänkte massmördaren i Nya Zeeland ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017, enligt ett manifest på nätet som han uppges ha skrivit.

ANNONS

Den 87 sidor långa texten lades upp på Facebook och i ett nätforum inför attacken i Christchurch, och mycket tyder på att det är den misstänkte terroristen som skrivit den.

Författaren presenterar sig som en 28-årig man från Australien. Han beskriver sig som både rasist och fascist, men uppger att han inte tillhör någon särskild grupp eller organisation. Han skriver att han började planera en attack för två år sedan, men att Nya Zeeland och Christchurch först senare blev hans måltavla.

Flickans död påverkade

Han skriver också att terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 var den första händelsen som ledde honom till att utföra attacken i Nya Zeeland. Fem personer dödades vid attacken på Drottninggatan, som utfördes av Rahmat Akilov, en muslimsk man från Uzbekistan. Den misstänkte terroristen i Christchurch skriver uttryckligen att den elvaåriga flickans död påverkade honom.

ANNONS

I texten står det att mannen inför terrordådet tillfälligt var i kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Han uttrycker även sitt stöd för Anton Lundin Pettersson, som i en attack i oktober 2015 dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan innan han sköts ihjäl av polis.

- Han säger själv att han ska klassas som en terrorist, konstaterar Magnus Ranstorp.

Förbättra säkerheten

Den misstänkte terroristen skriver att han räknar med att sitta i fängelse tills han släpps, dödas eller begår självmord. Han tillägger dock att han räknar med att släppas – och tilldelas Nobels fredspris, "likt terroristen Nelson Mandela".

- Manifestet är ju lite förvirrat, på olika sätt. Det är starkt fokuserat på vad han kallar för folkmord på vita genom massinvandring. Det har samma terminologi som Breivik.

Magnus Ranstorp säger att det är för tidigt att se vilka effekterna av dådet blir i högerextrema kretsar, men att det finns en sak samhället redan nu måste ta på allra största allvar:

ANNONS

- Säkerheten kring moskéer. Hur kan vi förbättra den och öka tryggheten, säger han och fortsätter:

- Det kan också komma copycat-försök eller hatattacker från andra sidan. Det blir ett väldigt polariserat debattklimat kring de här frågorna.

TT
ANNONS