USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Rapport: Trump försökte få Mueller sparkad

Donald Trump trodde att hans tid som president var över när Robert Mueller inledde den så kallade Rysslandsutredningen. Det hävdas i slutrapporten där en rad uppgifter pekar på att Trump lagt sig i utredningen – bland annat att han försökte sparka Mueller.

ANNONS
|

"Game over", twittrade Trump efter att USA:s justitieminister William Barr om och om igen understrukit att den särskilde åklagaren Robert Mueller inte hittat bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och därefter slagit fast att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

- Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, sade Barr innan rapporten lades ut på justitiedepartementets hemsida.

ANNONS

- Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen.

Muellerrapporten tar upp tio händelser som berör presidenten utan att ta ställning i själva skuldfrågan. Det gör däremot Barr, som utvärderat händelserna tillsammans med vice justitieministern Rod Rosenstein.

- Det finns inte tillräckliga bevis för att presidenten ska ha hindrat rättvisan, sade Barr.

Besvärande uppgifter

Men i rapporten finns flera besvärande uppgifter som pekar på motsatsen, även om Mueller varken konstaterar att något brott begås eller att Trump rört sig inom lagens ramar.

Bland annat ska Trump ha beordrat sin juridiska rådgivare Don McGahn att sparka Mueller med förevändningen att den särskilde åklagaren hade intressekonflikter, skriver nyhetsbyrån Reuters. McGahn, som ska ha vägrat, lämnade senare sin post. Trump ska också ha försökt få McGahn att blanda sig i justitiedepartementets arbete sedan den före detta FBI-chefen James Comey avslöjat för kongressen att Trumpkampanjen utreddes.

ANNONS

Trump ska ha försökt få Mueller avsatt i juni 2017

"I'm fucked"

Men bilden av en president som med beslutsamhet ständigt går till motattack kontrasteras av den tidigare justitieministern Jeff Sessions vittnesmål i rapporten. När Sessions berättade för Trump att en särskild åklagare skulle tillsättas för att utreda kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen ska presidenten ha utbrustit: "Herre Gud. Det är fruktansvärt. Det här är slutet för mitt presidentämbete. Jag är körd (I'm fucked)", rapporterar Axios.

Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade Rysslands USA-ambassadör under 2016 och ställde sig därför utanför departementets Rysslandsutredning. Han fick senare sparken.

Rapporten som släppts är förkortad. Men enligt Barr har ingen utanför justitiedepartementet påverkat honom vad gäller vilka delar som strukits. Barr sade att det handlar om material som kan komma att användas av en åtalsjury, känsliga underrättelseuppgifter, information från pågående utredningar samt material som allvarligt inkräktar på privatlivet, sade Barr.

- Inget material har tagits bort på begäran av presidenten.

Enligt justitieministern hart Trump varit frustrerad och arg över utredningen, som han anser har kantats av läckor.

ANNONS

"Ska berätta allt"

President Trumps tidigare personlige advokat, den brottsdömde Michael Cohen, meddelade inför Barrs presskonferens att han ser fram emot att berätta "allt" för allmänheten, efter att den så kallade Rysslandsutredningen offentliggjorts.

Samtidigt har Demokraterna i USA rasat över justitieministerns beslut att hålla presskonferens innan Rysslandsrapporten lämnas till kongressen.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och demokraternas ledare i senaten skriver i ett uttalande att William Barrs slutsatser går stick i stäv med vad som står i Muellers rapport. Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, och flera andra med honom anser att Barr försöker inverka på allmänhetens uppfattning om utredningen. Nadler har begärt att Mueller vittnar inför representanthuset så snart som möjligt, men senast den 23 maj.

Robert Mueller har tillbringat närmare 22 månader med att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot flera tidigare nära medarbetare till Donald Trump.

TT
Bakgrund: Justitieministern om rapporten

Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i sitt brev till kongressen:

• Rysk valpåverkan:

"Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016", skriver Barr. Han beskriver försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

• Frågan om samröre:

"Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016", skriver justitieministern. Detta "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

• Försök att hindra rättvisans gång:

Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: "Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

• Inga fler åtal:

"Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts", skriver Barr.

ANNONS