Rhodos brinner – en av de största insatserna någonsin

Det härjar flera skogsbränder på Rhodos. Grekiska myndigheter har uppmanat till evakuering av flera orter, och ett nödläge har utfärdats på öns södra delar. Under söndagen började även ön Korfu att brinna.

ANNONS
|

Skogsbränder har härjat på den grekiska ön Rhodos i snart en vecka. På grund av höga temperaturer, torka och hårda vindar har släckningsarbetet försvårats.

Under lördagen gick grekiska myndigheter ut med uppmaning att evakuera flera orter på ön. Under söndagen utfärdades ett nödläge på flera av öns södra delar, rapporterar den grekiska nyhetssajten Kathimerini.

Flera svenska researrangörer har fått evakuera runt 300 gäster till andra platser på ön. Under söndagen har även resebolagen Tui, Ving och Apollo ställt in flera resor till de drabbade områdena.

Stort släckningsarbete

Enligt grekiska CNN deltar 266 brandmän och hundratals volontärer i släckningsarbetena. Tio flygplan, fyra helikoptrar och fyrtiosex brandfordon har satts in.

ANNONS

Släckningsarbetet utförs i tre områden: Apollona i nordväst, Lardos i öst och Kiotari i söder.

I områdena kring orterna Gennadi och Kiotari har kustbevakning såväl som privata båtar använts för att kunna evakuera människor.

Evakueringsarbetet beskrivs som ett av de största i Greklands historia, och fler än 19 000 människor uppges ha fått evakueras från ön.

Inga dödsfall har rapporterats från Rhodos sedan branden utbröt, skriver Reuters.

Fortsatt höga temperaturer under veckan

Enligt Greklands meteorologiska institut har det varit temperaturer runt 41 grader i den grekiska övärlden under söndagen. Fortsatt höga temperaturer väntas i veckan.

– Vi kommer förmodligen att få 16-17 dagar av värmebölja, vilket aldrig tidigare har hänt i vårt land, sa Kostas Lagouvardos, forskningschef vid Nationella observatoriet i Aten till tv-kanalen ERT.

För att ta reda på vad som förorsakat de enorma bränderna som härjar på ön har den nationella underrättelsetjänsten startat en utredning gällande om bränderna är anlagda eller startade av misstag, rapporterar grekiska CNN.

Elden sprids på Korfu

Den grekiska ön Korfu har också drabbats av bränder i minst 17 områden, rapporterar Evening Standard.

På söndagen evakuerade man människor från samtliga områden eftersom de kraftiga bränderna spred sig sydöst över ett stort område. Några av de evakuerade personerna ska ha blivit upphämtade av privata båtar från Nissaki i nordöstra Korfu.

ANNONS

GP har varit i kontakt med en läsare som befinner sig på albanska fastlandet, med utsikt över semesterön, och som beskriver landskapet som ”ett band av glöd”.

Under söndagen spreds en ny brand, denna gång på Korfu. Bilden tagen från albanska fastlandet.
Under söndagen spreds en ny brand, denna gång på Korfu. Bilden tagen från albanska fastlandet. Bild: Läsarbild

LÄS MER:Svårt hitta rum för turister som flyr bränderna

LÄS MER:Resebolag ställer in resor till Rhodos

LÄS MER:Bränder härjar på Korfu – turister evakueras

LÄS MER:Europas hetta kan locka turister längre norrut

ANNONS