Den ryska säkerhetstjänsten FSB har slagit till mot en rad Jehovas vittnen-grupper i landet. Arkivbild av FSB:s högkvarter i Moskva.
Den ryska säkerhetstjänsten FSB har slagit till mot en rad Jehovas vittnen-grupper i landet. Arkivbild av FSB:s högkvarter i Moskva.

Rysk säkerhetstjänst i tillslag mot Jehovas

Den ryska säkerhetstjänsten har genomfört räder mot en rad olika Jehovas vittnen-grupper i Kaukasien och på Krimhalvön. En rad personer har gripits misstänkta för extremism och riskerar fleråriga fängelsestraff.

ANNONS
|

Den federala säkerhetstjänsten FSB har genomfört räder mot 15 olika Jehovas vittnen-grupperingar i den kaukasiska delrepubliken Dagestan, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Trossamfundet är sedan nästan två år tillbaka förbjudet i Ryssland och myndigheterna betecknar det som en extremistisk organisation.

En talesperson för FSB säger till Interfax att de 15 "cellerna" har träffats i hemlighet för att studera vad denne kallar extremistisk litteratur och för att samordna spridning av organisationens budskap.

"Propaganda"

- De reste också utomlands för att träffa utländska samordnare och ta emot finansiering och rådgivning för hur de skulle kunna expandera. Rättsväsendet har också gripit sektledare som tidigare utbildats vid utländska centrum och rekryterat nya medlemmar bland de dagestanska lokalinvånarna, säger talespersonen.

ANNONS

En annan församling Jehovas vittnen har stoppats i Sevastopol, den största staden på Krimhalvön, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass.

En invånare i staden ska enligt FSB ha tagit initiativ till samlingar, hållit tal och fått med sig fler medlemmar. Denne har gripits och riskerar, vid en fällande dom för extremistbrott, ett upp till tio år långt fängelsestraff.

Vid tillslagen har det beslagtagits mängder av dokumentation, vilket de ryska myndigheterna kallar propaganda, samt saker som mobiltelefoner och datorer.

Larm om förföljelse

Människorättsorganisationer har återkommande slagit larm om att Jehovas vittnen utsätts för förföljelse i Ryssland. Tidigare i år larmade trossamfundet om att flera av dess gripna medlemmar blivit utsatta för tortyr vid förhör, vilket ryska myndigheter förnekar.

I ett uppmärksammat rättsfall i februari i år dömdes en dansk man till sex års fängelse för religiös extremism, sedan han gripits vid en bibelläsning i staden Orjol 2017.

TT
ANNONS