Fredsbevarare från säkerhetsalliansen ODKB vid en reträttceremoni i storstaden Almaty på torsdagsmorgonen.
Fredsbevarare från säkerhetsalliansen ODKB vid en reträttceremoni i storstaden Almaty på torsdagsmorgonen. Bild: Vladimir Tretjakov/nur.kz/AP/TT

Ryska styrkor packar ihop i oroliga Kazakstan

Rysslandsledda ODKB inleder i dag hemfärden från Kazakstan, efter att ha ryckt in mot våldsamheterna i landet.
– Vi har fullföljt vårt uppdrag, säger president Vladimir Putin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den regionala säkerhetsalliansen "har utfört sitt uppdrag" och "börjar förbereda sin utrustning för att lastas på ryska flygvapnets plan och återvända hem", meddelar Rysslands försvarsdepartement enligt medier i Moskva på torsdagsmorgonen.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu har meddelat president Vladimir Putin att tillbakadragandet ska vara avslutat på onsdag nästa vecka.

– Vi måste komma hem. Vi har fullföljt vårt uppdrag, sade Putin under ett möte med Shoigu.

Styrkorna har beskrivits som fredsbevarare, och skickades till Kazakstan den gångna helgen. Då hade folkliga protester rasat sedan nyår. Det började med upprördhet när statlig styrning av priset på fossilgas till bilar togs bort, men accelererade sedan till mer allmänna protester mot landets hårdföra styre.

ANNONS

Både Kazakstans och Rysslands ledare har beskrivit missnöjet som dirigerat utifrån, av "internationella terrorister" som velat iscensätta en revolution.

Kazakstan är världens största och viktigaste producent av uran till kärnkraft. Men de gruvorna ligger avsides till och rapporteras inte ha påverkats av turbulensen.

ANNONS