Så är reaktionerna efter domen

Jubel och firande fyllde gatorna i Minneapolis efter beskedet att Derek Chauvin döms för att ha dödat George Floyd. "I dag gjorde juryn det rätta. Men sann rättvisa kräver mycket mer", säger USA:s tidigare president Barack Obama i ett uttalande.

ANNONS
|

Under nio minuter hade den före detta polismannen Derek Chauvin sitt knä mot George Floyds nacke, medan han vädjade för sitt liv.

Nu döms den före detta polismannen för att ha orsakat George Floyds död.

Inför domen har det funnits en farhåga för hur reaktionerna skulle bli om polismannen inte dömdes.

Minneapolis var förberett på oroligheter, och nationalgardet var utsänt.

Inför beskedet samlades hundratals personer utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis. Beskedet om den fällande domen möttes så av jubel.

Gatorna fylldes med människor som ville fira och demonstranter sträckte upp nävar i luften.

– Jag kände en årslång tyngd lyfta från mitt bröst och mina axlar. Det var överväldigande. Jag kan inte förklara hur jag känner mig. Jurymedlemmarna gjorde vad de skulle, säger 19-åriga Ebony Moore till NPR.

ANNONS

Fordonsförare som hört nyheten via radio fyllde på ljudbilden med tutande.

– George Floyd återuppstår inte, men det här är den rättvisa som vi sökte, säger 25-åriga Jaqui Howard till Star Tribune.

– Det här är den första gången som vi känner att vi verkligen har blivit hörda, säger hon.

”Inte slutet”

I ett uttalande betonar USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle Obama att detta inte är slutet och påpekar att man måste inse att svarta behandlas annorlunda i USA, och att det behövs satsningar och reformer.

"Om vi ska vara ärliga med varandra så handlar sann rättvisa om mycket mer än en enskild dom i ett enskilt fall", säger de.

Minnesotas guvernör Tim Walz skriver i ett uttalande:

"Dagens dom är ett viktigt steg framåt för rättvisa i Minnesota. Rättegången är över, men vårt arbete har bara börjat", säger han.

Tror på reformer

Walz har fått kritik efter Floyd dödades, för att polisen i delstaten tagit i för hårt mot demonstranter, men också för att inte ha gjort tillräckligt i en del fall där demonstrationer urartat i plundring och skadegörelse.

Systematiska reformer är vägen framåt, enligt han själv.

"Vi måste återuppbygga, återställa och tänka om relationen mellan polis och rättsväsende och det samhället de tjänar. Vi måste tackla rasojämnlikheter i samhällets alla hörn", säger han.

ANNONS

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton skriver om domen på Twitter:

"George Floyds familj och samhället förtjänade att hans mördare skulle hållas ansvarig. I dag fick de det ansvaret".

Fler fall att vänta

Keith Ellison, huvudåklagare i fallet, säger att man antagligen kommer att presentera ett annat fall senare i sommar. Vilket han syftade på är inte helt klart, men tre andra poliser står misstänkta i Floyd-fallet.

– Vi lade fram allt vi hade i det här åtalet. Vi lade fram det bästa fallet vi kunde, och juryn lyssnade på oss och vi är tacksamma för det, säger han enligt The New York Times.

USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris höll båda tal i Vita huset efter domen.

– I dag drar vi en suck av lättnad. Men det kan ändå inte ta bort smärtan. Vi måste fortfarande reformera systemet, sade Harris och tillade att USA har en lång historia av strukturell rasism.

Pelosi tvingades förtydliga

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var en av de första världsledarna att kommentera fallet.

"Jag blev förskräckt av George Floyds död och välkomnar den här domen", skriver han i ett Twitterinlägg.

Representanthusets talman Nancy Pelosi fick först kritik för att i ett tal ha tackat Floyd för att ha "offrat sitt liv för rättvisan". Hon förtydligade senare på Twitter att han borde vara vid liv.

ANNONS

"Han dog inte i onödan. Vi måste säkerställa att andra familjer inte drabbas av samma rasism, våld och smärta", skriver hon.

ANNONS