Sara är fast i Kabul – får ingen hjälp från Sverige

Talibanerna avancerar i Afghanistan och läget beskrivs som kaosartat. Samtidigt som Sverige evakuerat sin personal från ambassaden i Kabul, befinner sig andra svenskar kvar – utan hjälp.
– Jag är väldigt frustrerad och som svensk medborgare är jag i chock. De vet att jag är i Kabul, säger Sara, som jobbar för en hjälporganisation i staden.

ANNONS

De senaste dagarnas händelseutveckling i Afghanistan har varit intensiv. Talibanerna har intagit presidentpalatset i Kabul, människor flyr för sina liv och bilder från flygplatsen i staden vittnar om kaosartade scener.

Under måndagsförmiddagen meddelade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att samtlig svensk personal från den svenska ambassaden har evakuerats med helikopter och flyg till Qatar.

LÄS MER:Talibanerna tar makten i Kabul

LÄS MER:Kaos på flygplatsen – FN vädjar till världen

Men än finns det svenskar kvar i landet.

Sara är svensk medborgare och jobbar för en hjälporganisation i Kabul. Hon vill inte uppge sitt hela namn av säkerhetsskäl. För tillfället befinner hon sig i en lägenhet hon inte kunnat lämna på flera dagar.

ANNONS

– Det har varit oroligt, alla är panikslagna. Läget är lite oförutsägbart, säger hon när tidningen når henne på måndagen.

Utebliven hjälp från Sverige

Sara försöker tillsammans med sina kollegor hitta ett sätt att ta sig ut ur landet. Hon beskriver att hon vid flera tillfällen kontaktat den svenska ambassaden och Utrikesdepartementet, men att hon inte får någon hjälp.

– De säger bara att de publicerade en avrådan och att jag skulle ha lämnat landet, just nu kan de inte göra någonting.

LÄS MER:Sveriges bistånd till Afghanistan bromsas

Sara är den enda av sina internationella kollegor som inte har blivit kontaktad av sin ambassad för att hitta ett sätt att bli evakuerad, trots att hon är registrerad på den så kallade ”svensklistan”.

– Jag är väldigt frustrerad och som svensk medborgare är jag i chock. De vet att jag är i Kabul och jag får inte ens lite empati. Alla andra har blivit kontaktade av sina länder för att kolla läget, säger hon.

I nuläget är det oklart när Sara och hennes kollegor kommer kunna lämna Kabul. De hoppas på att kunna göra det innan veckans slut. Sarah känner sig sviken av Sveriges hantering av hennes situation.

– Jag försöker bara lugna ner mig och inte tänka på det så mycket förrän jag landar på Landvetter. Allas mål är att ta sig härifrån, det är akutläge, säger Sara.

ANNONS

LÄS MER:Därför kunde talibanerna ta makten så fort

Utrikesdepartementet: ”Ett stort eget ansvar”

UD avböjer att ställa upp på en intervju kring Saras situation, men skriver i ett uttalande på mejl:

”Vi har full förståelse för att svenskar som är i Afghanistan befinner sig i en mycket utsatt situation. Sveriges ambassad i Kabul, som nu verkar från Stockholm, har mycket begränsade möjligheter att bistå de personer som ännu befinner sig i landet (...).

Vi vill framhålla att UD sedan 2006 avrått från alla resor till Afghanistan. Den 5 augusti skärptes avrådan till att direkt uppmana svenskar att lämna landet. Ett stort eget ansvar vilar därför på de svenskar som trots detta fortfarande befinner sig i Afghanistan.”

När Sara får höra svaret som UD lämnar kring situationen blir hon märkbart upprörd. Hon menar att hon vidtagit åtgärder.

– Jag har varit i kontakt med ambassaden. De sa att de skulle kontakta mig när det blir akutläge. Om jag inte får någon uppdatering eller information, då tolkar jag det som inte akutläge, det är logiskt.

– Jag har fortfarande inte fått kontakt med UD. Jag har mejlat dem idag och de hänvisade mig till deras hemsida och Facebooksida. Jag känner mig väldigt besviken på Sveriges hantering av krisen, säger hon.

ANNONS

ANNONS