Gården där den belgiske seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux höll sina offer fångna är numera en minnesträdgård. Arkivbild.
Gården där den belgiske seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux höll sina offer fångna är numera en minnesträdgård. Arkivbild. Bild: No Byline/AP/TT

"Skräckhuset" ersatt med minnesplats i Belgien

Över två decennier har gått sedan den belgiske seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux brott avslöjades och traumatiserade ett helt land.
På platsen där "skräckhuset" en gång stod invigdes på tisdagen en minnesträdgård.

ANNONS
|

Förra året rev myndigheterna i staden Charleroi byggnaden där Marc Dutroux höll sina offer fångna. Det ökända tegelhuset har nu ersatts av en minnesträdgård och en väggmålning föreställande ett barn som tittar upp på en drake som svävar i himlen.

– Tack för att ni bevarar minnet av våra små med detta fantastiska arbete, säger en av offrets föräldrar under invigningen.

Det enda som lämnats intakt, på föräldrarnas begäran, är källaren för eventuella framtida utredningar. Enligt dem finns fortfarande många frågor obesvarade i fallet.

– Det var en tragedi av en sådan omfattning för att den aldrig får glömmas, säger Charlerois borgmästare Paul Magnette.

ANNONS

Den i dag 66-årige Dutroux dömdes till livstids fängelse 2004 efter att ha erkänt att han mördat fyra av sex flickor han våldtagit och hållit fångna i tegelbyggnaden.

Två av dem svalt ihjäl medan Dutroux avtjänade ett fängelsestraff för en annan kidnappning.

År 2020 lades Dutroux begäran om att bli villkorligt frigiven ned sedan en psykiatrisk utvärdering bedömde honom som fortsatt farlig.

ANNONS