Apan Geda, som i Kina korats som "profeternas konung " väljer den republikanske presidentkandidaten Donald Trump (i form av en pappersdocka) och ger honom dessutom en puss. Rivalen Clinton (också som papperdocka) ratas och blir därför utan presidenttitel enligt denna ovetenskapliga undersökning som genomfördes i en turistpark i Kina den 3 november.
Apan Geda, som i Kina korats som "profeternas konung " väljer den republikanske presidentkandidaten Donald Trump (i form av en pappersdocka) och ger honom dessutom en puss. Rivalen Clinton (också som papperdocka) ratas och blir därför utan presidenttitel enligt denna ovetenskapliga undersökning som genomfördes i en turistpark i Kina den 3 november.

Spå-apa ger Trump presidentpuss

Namnet på amerikanernas nya president står fortfarande skrivet i stjärnorna. Men i djurvärlden tycks profetiska apor och godissugna hundar redan ha bestämt sig.

ANNONS

Den kinesiska apan Geda har beskrivits som profeternas konung, en välförtjänt titel förvärvad efter att han framgångsrikt förutspått vinnaren i EM-finalen i fotboll tidigare i år. Och nu har den klärvoajanta apan varit i farten igen.

Iklädd gul skjorta ställdes apan inför valet att plocka bananer som placerats bredvid bilder på de två presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Och efter en stunds eftertanke valde Geda den republikanske affärsmannen, enligt turismparken i Huanprovinsen i Kina som anordnade den högst ovetenskapliga omröstningen.

Pussade vinnaren

Men profeternas konung nöjde sig inte med en banan – utan gratulerade snabbt pappersfiguren med en puss på munnen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Kanske hade den synska apan inspirerats av bläckfisken Paul, som blev världskänd sedan han tippat rätt resultat under fotbolls-VM 2010. Men Geda är inte det enda djuret som bidragit till försöken att förutspå utgången i årets amerikanska presidentval.

På ett universitet i Fort Lauderdale i Florida har två makohajar simmat i kapp sedan i slutet av september. De har döpts till Trump respektive Clinton och när resultatet sammanställdes för ett par dagar sedan stod det klart att en haj utmärkt sig genom att ha vunnit loppet. Trumphajen tog sig över tusen kilometer medan Clintonhajen bara tog sig 820 kilometer.

Forskaren Mahmood Shivji medger dock att han inte är hundra procent säker på att resultatet står sig även i det mänskliga loppet mot Vita huset.

Hundar valde republikanskt

Tidigare i år rådfrågades hundar i Cleveland om valutgången genom att två tuggleksaker som påminde om kandidaterna spetsades med godis, varpå de fyrfota djuren fick välja sin favorit. Det rapporteras ha varit ett jämnt val, men också här stod Donald Trump som segrare.

Den republikanske kandidaten vann också i en kapplöpning i Arkansas förra månaden då en liten gris med Trumpperuk vann över en annan liten gris som utrustats med Clinton-liknande hår.

Om djurvärlden lyckas bättre än experterna med att förutsäga valvinnaren får vi dock svar på tidigast under onsdagsmorgonen, svensk tid. I nuläget leder Clinton i opinionen.

ANNONS
Fakta: Det amerikanska presidentvalet

Det amerikanska presidentvalet äger rum tisdagen den 8 november och då ska väljarna bestämma vem som ska flytta in i Vita huset efter demokraten Barack Obama. Men det är inte bara en ny president som ska röstas fram, det ska också väljas delstatguvernörer, lokala tjänstemän och ledamöter till kongressen. Dessutom ska olika delstater rösta om allt från legalisering av medicinsk marijuana till koldioxidskatt och tuffare vapenlagar.

Över 120 miljoner människor väntas rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner. Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid (förutom i Iowa och North Dakota som håller öppet till 21). Många har redan röstat i förtid.

USA:s 45:e president svärs in den 20 januari 2017. Mandatperioden är fyra år. Ceremonin äger rum i Washington DC.

ANNONS