En lättad Cyril Ramaphosa efter att ha utsetts till ANC:s nya partiledare.
En lättad Cyril Ramaphosa efter att ha utsetts till ANC:s nya partiledare.

Stora utmaningar väntar Ramaphosa

Den nya ledaren för det sydafrikanska regeringspartiet ANC är rätt kandidat för att leda landet framåt, anser en expert. Men Cyril Ramaphosa har flera utmaningar framför sig – först och främst att ena partiet.

ANNONS

Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret, var på plats på ANC-kongressen i Soweto vid offentliggörandet. Hennes första reaktion var lättnad.

- Det är skönt att det verkligen är över. Hela Sydafrika och ANC har ju gått nästan som i väntans tider, berättar hon för TT.

Kongressen har genomsyrats av förseningar och oklara besked. In i det sista var det oklart om rösterna skulle räknas om. Anna Sundström beskriver det som att det var ett lock som lyftes när beskedet slutligen kom.

ANNONS

Rummet fylldes av jubel, men bara i den ena delen av kongresshallen. Valet blev mycket jämnt, det skiljde endast drygt 200 röster till förloraren Nkosazana Dlamini-Zuma. Cyril Ramaphosa har ett svårt arbete framför sig att ena partiet.

- Nästan 50 procent av delegaterna hade en annan favoritkandidat. Det är en stor uppgift framför honom, säger Anna Sundström.

För Anna Sundström står Ramaphosa för en återgång till det traditionella ANC:s värden. Han har planer för att få igång Sydafrikas eftersatta ekonomi, en agenda om jobbskapande och har lovat krafttag mot den omfattande korruptionen.

- Det skapas förstås oerhörda förväntningar på honom, men jag tror att han är den kandidaten som är bäst lämpad för att hugga tag i de här utmaningarna. Det viktigaste är att ta tag i systemet som föder och låtit föda korruptionen, säger Sundström.

ANNONS
TT
ANNONS