Det styrande militärrådets biträdande chef Mohamed Hamdan Dagalo, till höger, tidigare i maj.
Det styrande militärrådets biträdande chef Mohamed Hamdan Dagalo, till höger, tidigare i maj.

Storstrejk i Sudan efter strandade samtal

Den storstrejk demonstranterna i Sudan uppmanat till kommer att inledas under tisdagen. Det säger företrädare för ett flertal av oppositionsgrupperna efter att samtalen med det styrande militärrådet åter har strandat.

ANNONS
|

Oppositionen och militärrådet förhandlar om hur styret i landet ska se ut sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten i april.

Samtalen körde förra veckan fast, när ingendera sida ville ge efter i frågan om vem som ska styra landet. Nya försök gjordes under måndagen, men att döma av de kommentarer de olika sidorna gett är de fortsatt långt från en lösning.

Proteströrelsens uppmaning till två dagars storstrejk och civil olydnad förra veckan ser därmed ut att bli verklighet.

En talesperson för oppositionen sade på en presskonferens att militärrådet krävt två tredjedels majoritet i det styrande råd som är sagt ska leda landet.

ANNONS

Det uttalandet var ett svar på militärrådets biträdande chef Mohamed Hamdan Dagalos kommentar tidigare under dagen, då han hävdade att rådet var redo för en övergång till civilt styre, men att oppositionen inte var villig att dela makten med dem.

Om parterna inte kan komma överens vill militärrådet se nationella val i landet.

- Vi vill inte fuska, eller ha makt, sade Hemedti, och lade till att val skulle kunna hållas så snart som om tre månader.

Oppositionen motsätter sig val så snart, eftersom det inte finns tillräckligt fullständig folkbokföring i landet. Flera miljoner invånare bor i flyktingläger och de inte skulle kunna rösta.

- Val kan inte hållas som situationen ser ut i dag, säger Mubarak Ardol, talesperson för en av oppositionsgrupperingarna, Folkets frihetsrörelse nord.

TT-Reuters
ANNONS