Jonas Gahr Støre (A) träffar under torsdagen Trygve Slagsvold Vedum (SP) och Audun Lysbakken (SV).
Jonas Gahr Støre (A) träffar under torsdagen Trygve Slagsvold Vedum (SP) och Audun Lysbakken (SV). Bild: Torstein Bøe/NTB/TT

Stötestenar kan stjälpa Støres regeringssamtal

Efter valsegern samlar nu Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre sina tilltänkta koalitionspartner för samtal om framtiden. En knäckfråga är bränsleskatten och en annan framtiden för oljan – som fått stort utrymme under valkampanjen.

ANNONS

Jonas Gahr Støre väntas bli Norges nästa statsminister efter att Arbeiderpartiet (AP) kammat hem segern i valet förra veckan. Sedan dess har han träffat partiledarna för Senterpartiet (SP) och Sosialistisk venstre (SV) i enskilda samtal.

I dag träffas alla tre för första gången efter valet. Målet är att komma överens om hur ett regeringssamarbete mellan partierna ska kunna se ut.

– Jag är glad att vi tre möts i sonderingar, och för möjligheten att bilda en majoritetsregering, sade Jonas Gahr Støre då han och de andra två partiledarna samlades inför pressen före samtalen.

Undersökande samtal

Mötet, som hålls utanför Oslo, beskrivs som undersökande, och ska avgöra om det ska inledas detaljerade förhandlingar nästa vecka, eller om Jonas Gahr Støre och hans parti ska försöka styra landet i minoritetsregering.

ANNONS

– Jag är först och främst nyfiken på vad vi kan få till, och det är vi här för att ta reda på, säger Audun Lysbakken, partiledare för SV, inför samtalen.

Partiets tidigare ledare Kristin Halvorsen säger att SP måste gå med på ökade bränsleskatter om samarbetet ska bli av.

– På kort sikt kommer det här att bli svårt för SP, men att minska koldioxidutsläppen kräver åtgärder som kommer att kosta, säger hon till NRK.

Vill stoppa prospektering

Hon var partiledare då partiet bildade regering med AP och SP 2005, men arbetar i dag för klimatforskningsinstitutet Cicero.

– Att minska utsläppen och samtidigt subventionera diesel och bensin är en svår kombination. Kärnan i utsläppsminskningarna är att få ned bensin- och dieselanvändningen, säger hon.

Även oljepolitiken var en stor fråga under valkampanjen. SV vill helt stoppa all prospektering av nya oljeresurser, men det vill varken AP eller SP ställa upp på.

Jonas Gahr Støre säger till tidningen Verdens Gang att möjligheterna är större än utmaningarna.

– Jag förväntar mig att använda tiden väl, och gå rakt på sak.

ANNONS