Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi, här fotad under sin intervju med AP.
Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi, här fotad under sin intervju med AP. Bild: Mohammed Shoaib Amin

Talibanerna söker goda relationer med USA

I en AP-intervju berättar talibanernas utrikesminister att man eftersöker världens ”nåd och medlidande” för att hjälpa Afghanistans invånare genom deras svåra tid. Man vill även upprätta goda relationer med före detta fiender – däribland USA – och säger att alternativet ”inte vore fördelaktigt.”

ANNONS

Talibanregimens utrikesminister Amir Khan Muttaqi signalerar nu en önskan om ökad öppenhet mellan Afghanistan och resten av omvärlden. I en AP-intervju tillsammans med journalisten Kathy Gannon berättar han bland annat att talibanerna, åtminstone i princip, har åtagit sig att tillåta utbildning och arbete för flickor och kvinnor.

Efter regimbytet i augusti i år uppmanades kvinnor att hålla sig hemma från sina jobb, medan flickor i årskurserna 7-12 inte tilläts studera. Beslutet fördömdes av världssamfundet och har sedan dess lättats, i och med att flickor återigen tillåts skolgång i ett antal av landets delstater, samt att alla kvinnor inom exempelvis sjukvården har fått återgå till sina jobb.

ANNONS

– Detta visar att vi är engagerade i princip gällande kvinnors deltagande, säger Muttaqi till AP.

LÄS MER:Inga straff för dödlig drönarattack i Kabul

Vill att sanktioner lättas

Utrikesministern uttryckte även att talibanerna söker goda relationer med världens alla länder samt att man inte har någon illvilja gentemot USA. De 10 miljarder dollar i bistånd som frysts sedan regimbytet önskar man också få tillgång till, och menar att fortsatta sanktioner inte ligger ”i någons intresse.”

– Sanktioner mot Afghanistan vore... inte fördelaktigt, sade Muttaqi och tillade:

– Att göra Afghanistan instabilt eller att ha en svag afghansk regering är inte i någons intresse.

Muttaqi avslutade intervjun med att både vädja till och uttrycka hopp om att USA, som han kallade en ”storslagen nation”, skulle ha ”ett stort nog tålamod och hjärta” för att våga låta policyn mot Afghanistan vila på internationella lagar och regler.

LÄS MER:Talibaner i Pakistan bryter vapenvila

Fortsatt kris i Afghanistan

Sedan maktskiftet har det redan krigssargade landet lidit än mer. Redan i september varnade FN att en humanitär kris var nära förestående, till stor del på grund av bristen på mat och pengar.

I dag uppger Världshälsoorganisationen att över 18 miljoner människor är i behov av stödinsatser i Afghanistan. Endast 17 procent av 2 300 hälsokliniker sponsrade av världssamfundet är fullt operativa, och över 3 miljoner barn under fem år förväntas lida av näringsbrist framåt årsskiftet.

ANNONS

LÄS MER:Ekonomiskt tillskott till Afghanistan

ANNONS