Tio personer saknas fortfarande efter skredet i Norge

Ett dygn efter skredet i norska Gjerdrum fortsätter arbetet med att försöka hitta de tio personer som saknas.
– Ju mer tid som går, desto sämre blir oddsen, säger insatsledaren Dag Andre Sylju till till norska TV2.

ANNONS
|

Det var på onsdagsmorgonen vid 04-tiden som ett jordskred inträffade vid norska Gjerdrum.

Efter ett dygns arbete arbetar norska myndigheter för fullt på platsen. Omkring 1 000 människor har evakuerats och tio personer saknas fortfarande, däribland barn, efter händelsen.

– Ju mer tid som går, desto sämre blir oddsen, säger insatsledaren Dag Andre Sylju till till norska TV2.

Nio hus med sammanlagt 31 bostäder har dragits med i raset. Det finns fortfarande risk att fler byggnader kan rasa, uppgav polisen under torsdagsmorgonen.

Hus har flyttat sig 400 meter

Nyhetsbyrån TT skriver att flera hus ligger nere i en 700 meter lång och 300 meter bred krater som jordskredet orsakat, och några står intill kraterkanten.

ANNONS

Enligt norska TV2 har husen som påverkats av raset förflyttat på sig med 400 meter från där de ursprungligen har stått.

– Vi arbetar med att prioritera området inuti jordskredet. Det är en stor uppgift. De saknade kan befinna sig inne i några av husen. Husen har flyttat sig över 400 meter och det är svårt att hitta dem, säger insatsledaren Morten Thoresen till TV2.

Göteborg delar i insatsen

Under onsdagen skickades specialutbildad personal från Göteborg till området. Under natten mot torsdagen hade gruppen ännu aktivt inte börjat delta i insatsen.

– De ska hjälpa till att söka igenom området, eventuellt säkra byggnader och förhoppningsvis rädda liv, säger Johan Helsing, insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Under torsdagsmorgonen har gruppen från Göteborg haft olika genomgångar och nu transporteras personalen ut till skadeområdet.

Odd Steinar, boende i det berörda området, trodde först att huset hans hus brunnit ner. Först senare insåg han att hans hem hade kollapsat rakt ner i marken. Nu saknar han sin fru och sin dotter, skriver VG.

– Jag hade velat byta plats med min dotter, så att hon hade varit säker eller överlevt. Jag är väldigt sårad. Hon är 13 och har hela livet framför sig, säger han till tidningen.

ANNONS

– Om de är borta hoppas jag att det gick snabbt.

Fakta: Lerskredet i Gjerdrum

Larm om skredet kommer till polisen klockan 03.59 natten till onsdagen den 30 december.

Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbas av lerskredet, som går i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.

Tio personer har rapporterats skadade, en av dem allvarligt.

Tio personer saknas fortfarande tidigt på torsdagsmorgonen.

Under onsdagskvällen hade 1 000 personer evakuerats från området.

Helikoptrar deltar i sökarbetet och använder till exempel värmesökande teknik, och försök att lokalisera de saknades mobiltelefoner har gjorts.

Förvaret, hemvärnet, civilförsvaret och frivilligorganisationer deltar i arbetet. Räddningstjänsten Storgöteborg har skickat dit nio personer.

Nio byggnader med totalt 31 bostäder i har rasat, samt sex garage med fem bilplatser vardera.

Källa: NTB

ANNONS