USA:s president Donald Trump och Storbrittaniens avgående premiärminister Theresa May.
USA:s president Donald Trump och Storbrittaniens avgående premiärminister Theresa May.

Trump hyllade alliansen med Storbritannien

Tusentals demonstranter samlades i London för att protestera mot Donald Trump som efter en glittrig galamiddag hos drottning Elizabeth hade ett mindre glamoröst schema under sin andra dag i Storbritannien. USA:s president passade dock på att hylla bandet mellan länderna.

ANNONS
|

På en presskonferens med den avgående premiärministern Theresa May sade Trump att han anser att brexit "kommer ske och borde ske".

- När nu Storbritannien förbereder sig för att lämna Europeiska unionen, är USA fullt engagerat i att få till stånd ett fenomenalt handelsavtal mellan USA och Storbritannien.

Banden mellan USA och Storbritannien är "den främsta allians världen någonsin har skådat", tillade Trump.

Theresa May tryckte på att båda länderna vill nå samma mål när det gäller Iran. Trump instämde och sade att USA och Storbritannien är fast beslutna att se till att Iran inte utvecklar kärnvapen.

ANNONS

USA har ensidigt brutit det internationella kärnenergiavtalet med Iran som ska förhindra att landet utvecklar kärnvapen, och därefter infört omfattande sanktioner mot landet. Men enligt atomenergiorganet IAEA följer Iran de riktlinjer som stipuleras i avtalet.

Ballong hånade Trump

Dagen inleddes med en frukost tillsammans med Theresa May och fem storföretag vardera från de båda länderna. Även prins Andrew och de båda ländernas finans- och utrikesministrar medverkade.

Lagom till morgonmötet släppte ett hundratal demonstranter upp en sex meter hög ballong föreställande Trump som en jättebaby. Ballongens skapare Leo Murray säger till Reuters att de försöker påminna presidenten om "hur ovälkommen han är i det här landet".

Ballongen var startskott för en dag med protester i hela landet. I centrala London har tusentals samlats för en "motståndskarneval". Där har ballongen bland annat fått sällskap av en docka som twittrar sittandes på en gyllene toalett. Det är dock betydligt färre demonstranter än de tiotusentals som protesterade vid presidentens besök förra året.

Inte långt från demonstrationen på Trafalgar Square åt Trump senare lunch med Theresa May innan han besökte bunkrarna där forne premiärministern Winston Churchill styrde landet under andra världskriget.

Avslutade med bankett

Trumps arbetsdag avslutades med en bankett hos den amerikanske ambassadören. Prins Charles och hans fru Camilla närvarde å drottningens vägnar. Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som Trump sagt borde leda förhandlingarna med EU, besökte också ambassadörens residens på tisdagskvällen för att möta Trump.

ANNONS

Farage sade senare att Trump framhållit att han tror på brexit, men är oroad över att det tar tid för Storbritannien att lämna EU.

En av Trumps favoriter, premiärministerkandidaten och tidigare utrikesministern Boris Johnson, avböjde ett möte med Trump. De hade dock en konversation på telefon som beskrivs som "vänlig och produktiv".

Donald Trump väntas däremot på onsdag hålla ett möte med Storbritanniens miljöminister Michael Gove, en av kandidaterna till att ta över efter Theresa May.

"Fantastisk kvinna"

Drottning Elizabeth framhöll i sitt tal på måndagskvällens bankett betydelsen av internationellt samarbete och lovordade internationella institutioner som Trump kritiserat vid flera tillfällen.

Amerikanen kallade i sitt tal drottningen för en fantastisk kvinna och utbringade en skål för de båda ländernas "eviga vänskap".

Skarpögda smyckesentusiaster noterade att drottningen bar en relativt neutral brosch när de båda möttes under dagen. Vid Trumps förra besök väckte drottningens val av smycken viss uppmärksamhet. Många spekulerade i huruvida hon skickade dolda budskap med dem – en brosch hon fått av paret Obama, en brosch i form av en snöflinga som hon fått av Kanada, och en som drottningmodern bar vid GeorgeVI:s begravning, inget man förknippar med fest och glädje.

TT-AFP-Reuters
ANNONS