Ex-president Donald Trump vid ett möte i Texas tidigare i år.
Ex-president Donald Trump vid ett möte i Texas tidigare i år. Bild: Jason Fochtman/AP/TT

Trump: Skolskjutning inte skäl för avväpning

USA:s förre president Donald Trump säger att händelser som den i Uvalde, Texas tidigare i veckan, då en 18-åring sköt ihjäl 19 barn och två vuxna på en skola, inte är skäl att skärpa vapenlagstiftningen.

ANNONS

– Det faktum att ondska existerar i världen är inte en anledning att avväpna laglydiga medborgare, säger Trump under vapenlobbyn National Rifle Associations (NRA) årliga mässa i Houston, också i delstaten Texas.

Trump säger att just händelser som den i Uvalde är en anledning till att det borde vara lättare att skaffa vapen.

– Närvaron av ondska är en av de allra bästa anledningarna att beväpna laglydiga medborgare.

Expresidenten påstår att en striktare vapenlagstiftning inte hade gjort någon skillnad alls i Uvalde, ett påstående som även framförs av senatsledamoten Ted Cruz.

– Att förbjuda skjutvapen funkar inte. Titta på Chicago. Om det hade fungerat hade Chicago inte varit det skitställe fullt av mördare ("murder hellhole") det har varit alldeles för länge, säger han.

ANNONS

Chicago har dock inte haft något förbud mot handeldvapen på över ett årtionde, konstaterar nyhetsbyrån AP i en faktagranskning.

Mäktig vapenlobby

En 18-årig man, beväpnad med vapen som han hade köpt helt lagligt, tog sig in på en grundskola i Uvalde i tisdags och sköt ihjäl 19 barn och två vuxna. Det är den dödligaste skolskjutningen i delstaten Texas historia.

Trump läser upp namnen på de 19 barnen, som han beskriver som offer för en okontrollerbar galning.

Flera personer som skulle ha talat vid vapenmässan, inklusive Texas guvernör Greg Abbott, har dragit sig ur evenemanget efter skolmassakern.

NRA anses vara den mäktigaste vapenorganisationen i landet, även om dess inflytande har avtagit eftersom man har fastnat i juridiska strider kopplade till en korruptionsskandal. Organisationen har motarbetat de flesta initiativ för att förhindra masskjutningar, inklusive utökade bakgrundskontroller inför vapenköp.

"Stärka skolor"

Republikaner har föreslagit att "stärka" skolor med ökad säkerhet – bland annat beväpnade vakter placerade vid en enda in- och utgång – snarare än restriktioner för vapeninnehav.

De har också talat om behovet av att fokusera på psykisk ohälsa. Men kritiker påpekar att länder med strängare vapenkontroller inte ser regelbundna masskjutningar, trots liknande problem med psykisk ohälsa.

Hittills i år har 214 masskjutningar inträffat i USA, enligt Gun Violence Archive. En masskjutning beskrivs som en händelse då minst fyra personer har skottskadats eller dödats, ej medräknat skytten.

ANNONS
ANNONS