USA:s förre president Donald Trump åläggs betala kostsamma dagsböter i samband med ett civilrättsligt mål i New York. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump åläggs betala kostsamma dagsböter i samband med ett civilrättsligt mål i New York. Arkivbild. Bild: Ben Gray

Trump tvingas betala saftig dagsbot för domstolstrots

USA:s förre president Donald Trump döms för domstolstrots efter att ha misslyckats att lämna över de dokument åklagaren eftersökt. Straffet? Böter på drygt 100 000 kronor – per dag.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ex-presidenten Donald Trumps New York-baserade bolag Trump Organization misstänks ha nedskrivit värdet på sina fastigheter, tillsammans med verksamheter som golfklubbar i New York och Skottland, i hopp om att kunna få gynnsamma lån och skattelättnader.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har åklagare Letitia James, som utrett ärendet i drygt tre års tid, tidigare sagt att man funnit ”tydliga bevis” för fulspel inom bolaget. Nu pågår ett civilrättsligt åtal, som Trump både försökt och misslyckats stoppa.

LÄS MER:Musk köper Twitter

LÄS MER:Asap Rocky gripen – anklagas för skjutning

Tvingas betala dagsbot

Den 31 mars i år passerades deadlinen för att lämna över de dokument åklagaren efterfrågat av Trumps advokater. Några sådana presenterades dock aldrig, och under måndagen valde därför domstolen i New York att döma Trump för domstolstrots.

ANNONS

– Herr Trump, jag vet att du tar dina affärer på allvar och det gör jag med. Jag håller dig härmed ansvarig för domstolstrots, sade domare Arthur Engoron enligt nyhetsbyrån, även om Trump inte själv befann sig i domstolssalen.

Advokat Alina Habba, som företräder ex-presidenten, säger att man ”med respekt inte håller med om domstolens beslut”. Enligt henne har man visst varit samarbetsvillig men helt enkelt saknat dokumenten i fråga, och försvaret meddelar därför att man tänker överklaga.

Hur det blir med den saken återstår att se, men i dagsläget har Donald Trump ålagts betala dagsböter om 10 000 dollar, eller drygt 100 000 kronor.

Förhoppningen är att det ska tvinga Trump att delta under rättsprocessen, hellre än att verka som ett straff, men skulle han undvika att betala helt kan domstolen vidta ytterligare åtgärder. Enligt en jurist Reuters talat med riskerar Trump i värsta fall fängelse, även om det scenariot bedöms vara osannolikt.

LÄS MER:Nya floppen för Trump och hans app

ANNONS