Ukrainska framgångar i kriget – återtagit Kupjansk och Izium

Den ukrainska motoffensiven kan ha nått sin största framgång hittills. På lördagen meddelade ryska myndigheter att de "omgrupperar" sina styrkor i Charkiv-regionen.
– De har inte bara lyckats lura mig utan även ryssarna, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

ANNONS
|

På lördagen ska ukrainska styrkor ha återtagit den strategiskt viktiga staden Kupjansk, skriver bland annat Reuters. Det innebär att man på tre dagar lyckats återta två städer.

Genom Kupjansk har Ukraina tagit kontroll över en central försörjningsledning. Staden är även en mycket viktig järnvägsknut.

Flera medier rapporterar även att ukrainsk militär ska ha intagit staden Izium, som varit under rysk kontroll i fem månader. Det har även framkommit uppgifter om att tusentals ryska soldater ska ha övergivit ammunitionslager och utrustning när de flytt från sina stationeringar.

Enligt Reuters kan Iziums snabba fall vara det värsta ryska nederlaget sedan de tvingades retirera från huvudstaden Kiev i mars. I sin tur kan de ukrainska framgångarna bli en avgörande vändpunkt i kriget.

ANNONS

Ryssland flyttar styrkorna

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass ska det ryska försvarsministeriet meddelat att de nu omgrupperar de ryska trupperna.

”För att uppnå de uttalade målen för den särskilda militära operationen för att befria Donbass, togs ett beslut om att omgruppera de ryska trupperna som är stationerade i Balakleja- och Izium-regionerna för att intensifiera ansträngningarna i Donetsk”, säger överstelöjtnant Igor Konashenkov i uttalandet.

Joakim Paasikivi har tidigare sagt att genom att ta Kupjansk får Ukraina möjlighet att omringa trupperna i söder, vilket skulle lätta på trycket mot Kramatorsk och Bachmut.

Sett till Rysslands uttalande att man nu utför en omgruppering, menar han att det är en skillnad på vad man säger att de ryska trupperna gör och vad som faktiskt sker.

– Det är definitivt inte ett tillbakatagande av trupper, utan en reträtt, säger han.

– Sen är det möjligen så att man också avser att flytta förbanden då de visat sig vara lätta att slå. Och ibland inte ens bara lätta, utan de har flytt innan det ens blivit strid. Så då är frågan vad de gör för nytta någon annanstans.

Ryssland kan nu komma att försöka koncentrera trupperna i Donbass för att "försöka få ordning på dem", enligt Paasikivi.

ANNONS

”Inget annat än en seger”

Paasikivi menar att ryssarna kan ha varit oförberedda på ukrainarnas offensiv.

– Dels så har man ju uppnått en operativ överraskning med oerhört stora mått. De har inte bara lyckats lura mig utan även ryssarna.

– Det går inte kalla det här för något annat än en seger, om man inte är ryss då. Men det visar verkligen på den ukrainska förmågan.

Men frontlinjerna i Donetsk och Luhansk återstår fortfarande som en potentiellt komplicerad och hård strid.

– De har legat där under lång tid med en stor koncentration av ryska förband. Även om fronten i princip stått still hör vi fortfarande om små, begränsade framgångar där ryssarna lyckas ta någon meter här och där tack vare sitt artilleri.

För tidigt att uttala sig om hur det kan gå där, men Paasikivi menar att ukrainarna kommer att gå på där de ser möjligheter till framgångar och även attackera de förband som redan givit vika på tidigare platser.

– Det är då de är som mest demoraliserade och sämst.

Även läget i Cherson blir intressant.

Ukraina hävdar också att framryckning pågår i sydvästra delen av landet. Enligt BBC ska talespersonen Natalija Gumenjuk hävda att ukrainska styrkor ryckt fram ”mellan två och tiotals kilometer” utefter den södra fronten.

ANNONS

En del av de ukrainska trupperna har valt att stärka sin position strax ovanför floden Dnepr, där de har möjlighet att hålla sina positioner och vänta på att det ryska underhållet ska ta slut då de har skurit av möjligheterna för Ryssland att trafikera floden. Dessutom ser Ukraina till att hålla uppe trycket och att byta ut sina förband så att de håller sig ”fräscha”.

– De som är norr om floden får inte tillgång till mycket underhåll och de är hela tiden under tryck av Ukraina, säger Joakim Paasikivi.

LÄS MER:”Överraskande bra” framgångar för Ukraina i Charkiv

LÄS MER:Rysk förstärkning efter ukrainsk motoffensiv

LÄS MER:Det vet vi om offensiven mot Cherson

ANNONS