Uppgifter: Information om annat lands kärnvapen bland Trump-dokument

Ett dokument med information om ett annat lands militär – inklusive dess kärnvapenprogram – hittades under FBI:s husrannsakan i Donald Trumps hem i augusti. Det rapporterar Washington Post.

ANNONS
|

Enligt tidningen, som hänvisar till anonyma källor med insyn i utredningen, har det nu framkommit nya uppgifter om den razzia som utfördes mot Donald Trumps hem för en dryg månad sen.

Flera av dokumenten som FBI beslagtog innehöll exempelvis information med så pass hög säkerhetsklassning att endast en sittande president, noga utvalda regeringsmedlemmar eller tjänstemän med en så kallad ”need-to-know”-status får ta del av dem. Flera av den nuvarande Biden-administrationens högsta nationella säkerhetstjänstemän saknar exempelvis behörighet att se dem, enligt Washington Post.

Dokument likt dessa kräver särskild hantering, utöver vad som är rutin vid hanteringen av topphemlig information. Exempelvis krävs att dokumenten lagras i särskilda lokaler dit endast några få, säkerhetsprövade personer har tillgång. Det har i sin tur ställt till problem för utredarna, enligt tidningen, då det råder oklarheter om agenterna och åklagarna som hanterar fallet ens får lov att granska de papper man omhändertagit.

ANNONS

LÄS MER:Expert: Det handlar Mar-a-Lago-tillslaget om

Information om främmande makts kärnvapen

Ett dokument stack dock ut särskilt, enligt tidningen, då det ska ha innehållit information om ett annat lands militärförmågor – inklusive landets kärnvapenberedskap. Washington Post säger sig dock inte veta vilket land det rör sig om, eller var i Mar-a-Lago dokumentet hittades.

Varken talespersoner för Trump, justitiedepartementet eller FBI har velat kommentera uppgifterna. Utöver informationen om främmande makter ska man även ha beslagtagit dokument med information om amerikanska, hemliga underrättelsekällor, något som spridit oro bland USA:s underrättelsetjänster.

Bild föreställande en del av de hemligstämplade dokument i Mar-a-Lago som nu har beslagtagits.
Bild föreställande en del av de hemligstämplade dokument i Mar-a-Lago som nu har beslagtagits.

Trots att dokument av dessa slag alltså omfattas av särskild sekretess – och därför särskild förvaring – befann de sig i Trumps hem Mar-a-Lago i drygt 18 månader. I tre omgångar har FBI återtagit över 300 stycken med varierande säkerhetsklassningar, varav det senaste tillfället var vid den uppmärksammade husrannsakningen i augusti.

LÄS MER:Våg av hot mot FBI efter tillslaget hos Trump

Utreds för brott mot spionerilagar

Av den sedan tidigare offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget var politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

ANNONS

Men 18 högt uppsatta personer i Trumpstaben under hans tid vid makten – inklusive stabscheferna John Kelly och Mick Mulvaney – som CNN har pratat med, säger sig aldrig ha hört talas om något sådant beslut.

LÄS MER:Dom om oberoende utredning av FBI-räd mot Trump

LÄS MER:Trump till motangrepp på Biden

ANNONS