USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Bild: Seth Wenig

USA i FN: Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland

Natten till torsdag svensk tid samlades FN:s generalförsamling för att diskutera kriget i Ukraina. Under mötet kom ett allvarligt och överraskande uttalande från USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
– President Putin fortsätter att eskalera och höjer beredskapen för Rysslands nukleära styrkor och hotar att invadera Finland och Sverige, sade hon.

ANNONS

Enligt Ekot kan det hon säger grunda sig i ett uttalande som kom förra veckan om att Sverige och Finland kommer att få utstå "militärpolitiska konsekvenser" om man närmar sig Nato.

Utrikespolitiska institutets forskningsledare Jan Hallenberg riktar stark kritik mot uttalandet.

– Jag tycker det är olyckligt och fruktansvärt överdrivet utifrån svenskt perspektiv. Det är många som är oroliga. Man måste skilja på vad som är känslomässigt och vad som är rationellt. Att Putin skulle kunna attackera halva Västeuropa är fullständigt befängt, säger han till Aftonbladet.

– Det här är onödig krigsretorik där man vill ha Sverige på sin sida och visa hur illa ryssarna beter sig, säger Jan Hallenberg till Aftonbladet.

ANNONS

”Är ett stormaktsspel”

Överstelöjtnanten och lärare på försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, säger till Ekot att uttalandet är en del i USA:s strategi där Sverige och Finland har blivit en bricka i det internationella maktspelet.

– Min uppfattning är att det är ett stormaktsspel. För oss så är inte detta särskilt anmärkningsvärt. Vi har blivit hotade av ryssen förr. Sen i allt väsentligt så delar vi ju värderingar med våra västliga kollegor, men det här slutliga avgörandet om vi ska gå med i Nato eller inte, det är föremål för intern politisk debatt, säger Joakim Paasikivi.

Även Malena Britz, docent och universitetslektor på Försvarshögskolan, menar att uttalandet sprider en oro som inte är befogad.

– Det är slarvigt uttryckt i ett läge som är spänt politiskt. USA vill tydligt visa att det ryska hotet är mer omfattande än enbart riktat mot Ukraina, men om det inte bygger på några specifika underrättelser är det för svepande, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS