Genrebild på stridsflygplanen MiG-29, samma modell som Polen vill donera till Ukraina.
Genrebild på stridsflygplanen MiG-29, samma modell som Polen vill donera till Ukraina. Bild: Sergei Grits

USA nekar förslag om polska stridsflygplan till Ukraina

I ett försök att stötta Ukrainas försvarsinsats föreslog Polen att man skulle skicka hela sin flotta stridsflygplan av modellen MiG-29. Dessa skulle först levereras till Tyskland, med USA som mellanhand, men nu sätter det amerikanska försvarsdepartementet ett definitivt stopp för initiativet.

ANNONS
|

”Republiken Polens myndigheter, efter konsultation mellan presidenten och regeringen, är redo att distribuera – genast och utan kostnad – alla deras MiG-29-flygplan till Ramstein flygbas och placera dem till förfogande av USA:s regering.”

Så löd uttalandet av det polska inrikesdepartementet, publicerat på tisdagen. Utan att nämna det officiellt var tanken att stridsflygplanen, väl i USA:s händer, senare skulle levereras till det ukrainska luftvärnet.

Modellen MiG-29 är ett gammalt sovjetiskt plan som Ukrainas piloter har erfarenhet av, och Polen skulle därefter ersätta sin flotta med begagnade, amerikanska plan. Man vädjade även till andra Natomedlemsländer att göra detsamma.

ANNONS
John Kirby, amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons presstalesperson, gav på onsdagskvällen ett definitivt nej i frågan.
John Kirby, amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons presstalesperson, gav på onsdagskvällen ett definitivt nej i frågan. Bild: Manuel Balce Ceneta

USA säger nej

Men USA uttryckte snabbt skepsis över tilltaget. John Kirby, det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons presstalesperson, sade på tisdagskvällen svensk tid att man från deras håll ”inte tycker inte att Polens förslag är hållbart", dels på grund av de logistiska utmaningarna och dels på grund av hur Ryssland kunde tänkas reagera.

LÄS MER:1 200 uppges ha dött i Mariupol

Och så, på onsdagskvällen, stängde man dörren helt. Kirby, som på en ny presskonferens sade att försvarsminister Lloyd Austin varit i kontakt med sin polske motsvarighet, meddelade att USA ”inte har någon önskan” om att agera mellanhand åt Polen. Att Polen inte heller hade hade diskuterat frågan med USA på förhand gjorde inte saken lättare.

– Han (Austin) betonade att vi inte stöder överföringen av ytterligare stridsflygplan till det ukrainska flygvapnet för närvarande, och därför inte heller har någon önskan att se dem i vårt förvar, sade Kirby enligt CNN.

LÄS MER:Ukraina: Flera skadade i attack mot barnsjukhus

Zelenskyj vädjade

Hur Polen ska gå vidare utan USA:s hjälp är i nuläget oklart, men under onsdagskvällen landade vicepresident Kamala Harris i den polska huvudstaden Warzawa. Syftet med statsbesöket var från början att diskutera flyktingfrågan och kriget i sin helhet, enligt AP, men nu verkar problemen om stridsflygplanen också ha hamnat i Harris knä.

Troligtvis är dock Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj mest besviken över turerna, då han tidigare på onsdagen hade vädjat om ett positivt besked.

ANNONS
Arkivbild på Volodomyr Zelenskyj.
Arkivbild på Volodomyr Zelenskyj.

– Så, när ska beslutet tas? Lyssna: Vi är i krig. Vi har inte tid för alla dessa signaler. Det här är inte pingpong, det handlar om människoliv. Vi ber er än en gång till: Lös det snabbare, sade Zelenskyj i ett tal på onsdagen och fortsatte:

– Lägg inte över ansvaret, skicka flygplan till oss.

LÄS MER:Sökes: Tiotusentals boenden för ukrainare

ANNONS