Sveriges utrikesminister Ann Linde vid pressträffen i Stockholm på onsdagen.
Sveriges utrikesminister Ann Linde vid pressträffen i Stockholm på onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

USA sänder trupp till Europa – Linde avvisar ryskt brev

Sverige och Finland avvisar kompromisslöst Rysslands krav som oacceptabla. Ett samordnat svar är att vänta på ett hårt formulerat brev från Moskva, är budskapet från ländernas utrikes- och försvarsministrar.

ANNONS

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist höll en pressträff tillsammans med sina finska kolleger Pekka Haavisto och Antti Kaikkonen i Stockholm sent på onsdagen. Det skedde efter en genomgång av ÖB om säkerhetsläget och bilaterala överläggningar mellan två alliansfria länder i ett nära militärt och säkerhetspolitiskt samarbete som fördjupas i en kris som hela tiden förvärras.

– Mycket står på spel i Ukraina och i Europa, säger Ann Linde.

Ett skytteldiplomati pågår mellan europeiska huvudstäder och Kiev för att minska spänningarna. Ungerns premiärminister Viktor Orbán mötte Vladimir Putin i Moskva på tisdagen. På onsdagen väntades ryssen tala med den brittiske premiärministern Boris Johnson i telefon. Vid ett besök i Kiev på tisdagen anklagade Johnson Ryssland för att ha satt en "pistol mot Ukrainas huvud".

ANNONS

President Putin anklagar å andra sidan väst för att ignorera honom och att USA försöker dra in Ryssland i ett krig. Han förnekar planer på att invadera Ukraina. Men över 100 000 militärer i anfallsförband har dragits samman längs tre gränser mot landet, även i Belarus under förevändning att det är inför en övning.

USA tillkännagav på onsdagen att 2000 amerikanska soldater skickas till Tyskland och Polen, medan 1000 man överförs till Rumänien, för att stärka Nato:s östra gränsområden. I USA finns ytterligare över 8500 man i beredskap för att flygas till Europa med kort varsel.

Brevet från ryske utrikesministern

Sverige och Finland är två av de länder som har fått ett brev från den ryske utrikesministern Sergej Lavrov om i praktiken en annan säkerhetsordning.

– Vi ställer absolut inte upp på Rysslands tolkning och det kommer vi att svara på, säger Ann Linde.

I brevet vill Sergej Lavrov ha svar på vilka eventuella säkerhetspolitiska avväganden som Sverige och Finland kommer att göra. Det skulle bryta mot principerna för den europeiska säkerhetsordningen.

– Vi kommer i nära samråd med Finland att fortsätta vår nära dialog med Nato och enskilda allierade. Därtill arbetar vi tillsammans för att EU ska utöka sitt stöd till Ukraina och agera kraftigt för att bemöta Rysslands agerande, säger Ann Linde (S) vid pressträffen.

ANNONS

– Vi ser allvarligt på den ryska militära mobiliseringen i och omkring Ukraina. Maktspråk undergräver förutsättningarna att föra konstruktiva och diplomatiska samtal i de säkerhetsfrågor som Ryssland själv säger sig vilja diskutera.

”Detta är oacceptabelt”

Lavrovs brev följer på USA:s och Natos svar på ryska "säkerhetsförslag". Det innebär bland annat att försvarsalliansen Nato inte ska ta in nya medlemsländer och att tidigare Sovjetländers säkerhetspolitik åter ska dikteras av Ryssland. Sverige och Finland får inte få öva med Nato eller sinsemellan om det uppfattas som ett hot mot rysk säkerhet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under en gemensam pressträff efter samtal om säkerhetsläget i Europa.
Sveriges utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under en gemensam pressträff efter samtal om säkerhetsläget i Europa. Bild: Anders Wiklund/TT

– Avtalsförslagen är ett uttryck för Rysslands strategiska målsättning att återuppta intressesfärer i Europa. Detta är oacceptabelt, säger Ann Linde och ger eko åt vad övriga ministrarna uttrycker.

– Vi är tacksamma för att kunna föra en nära dialog med våra internationella partners om det här. Bara en fortsatt diplomatisk process kan minska spänningarna. Vår linje är tydlig: vi står upp för alla länders rätt att fatta sina egna säkerhetspolitiska vägval, säger Ann Linde.

Finland är Sveriges närmaste partner i militära och säkerhetspolitiska sammanhang. Onsdagens överläggningar manifesterar den gemenskapen, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi delar också vår syn på den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde, i Ukraina och i Europa, säger Peter Hultqvist och understryker att det är viktigt att varje nations suveränitet och integritet respekteras.

ANNONS

Rysk tv-kanal stoppas i Tyskland

Tysklands regleringsmyndighet för radio och tv, ZAK, stoppar den ryska statskontrollerade RT:s tyskspråkiga tv-kanal från att sända i landet, skriver TT. Skälet är att den "saknar nödvändiga sändningstillstånd". I september blockerade Youtube två tyskspråkiga RT-kanaler på grund av desinformation om covid-19. Beslutet ledde till ryska hot om repressalier.

RT kallar det nya beslutet för olagligt. Det ses som ett led i politiska påtryckningar i diplomatisk spänning mellan Tyskland och Ryssland.

ANNONS